2024. március 28., csütörtök

Mozi a Csobolyóban és a Vadvirágban

dán és Moholon ingyenesen vetítenek magyar filmeket a MANDA közgyűjteményéből – Az első vetítés ma lesz

A moholi Csobolyó Művelődési Egyesület és az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör csatlakozott a MANDA – Magyar Filmek Klubjai a Vajdaságban hálózathoz, amely által lehetőség nyílik az elkövetkezőkben magyar játék-, animációs és dokumentumfilmek ingyenes vetítésére Adán és Moholon az egyesületek székházaiban.

A tervek szerint havonta három filmet mutatnak be a két filmklubban. Az első filmvetítésre ma 19 órától kerül sor Moholon a Csobolyó ME székházában, ahol Hintsch György rendező a Veréb is madár című filmvígjátékát mutatják be – tudtuk meg Lajkós Szilviától, a filmklubok koordinátorától.
– A magyar kormány 2011 nyarán hívta életre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MANDA) mint önálló közgyűjteményt, ami páratlan magyar filmgyűjteménnyel rendelkezik. A közgyűjtemény által 1915 és 2010 között készített magyar filmtörténeti és sikerfilmek tekinthetők meg, így a vetítésekhez 1200 játék-, dokumentum- és animációs filmből válogathatunk – magyarázta Lajkó Szilvia. – A MANDA tárházának filmjeiből kerül majd vetítésre a Csobolyó és a Vadvirág székházaiban. A filmvetítésekkel a mozizás élményét és varázsát szeretnénk visszahozni, valamint közösségi programot nyújtani. Azt szeretnénk, hogy ez közösségformáló program legyen, és egy-egy vetítés után a résztvevők kötetlenül beszélgessenek a filmről. A közösségteremtés mellett fontos célunk a klasszikus és kortárs magyar filmalkotások népszerűsítése, hiszen a környéken ilyen jellegű filmalkotásokat rendszeresen nem vetítenek. Reméljük, hogy az iskolák és az iskoláskor előtti intézmény is lehetőséget lát a filmklubban, és csatlakoznak, hogy a növendékek és a diákok látogassák a vetítéseket. Szívesen fogadjuk a polgárok és az oktatási intézmények javaslatait, hogy milyen filmalkotásokat szeretnének megtekinteni, és az igényeknek megfelelően kérjük majd a feltöltéseket a MANDÁ-tól – közölte a koordinátor.
Az adai és moholi filmklubban áprilisban még két filmvígjátékot vetítenek 19 órai kezdettel. Moholon április 20-án mutatják be András Ferenc rendezésében a Veri az ördög a feleségét című filmet, Adán pedig április 30-án Sára Sándor rendező Tüske a köröm alatt című alkotását.