2024. április 19., péntek

Szerencsésnek mondja magát a brüsszeli merényletek magyar sérültje

Az elszenvedett sérülések ellenére szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője, mivel ha egy kicsivel magasabban érik a detonációból származó repeszdarabok, akkor létfontosságú szerveket, lejjebb pedig artériát szakítanak el, ami gyors elvérzéshez vezetett volna – nyilatkozta az MTI-nek Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli repülőtéren március 22-én elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merénylet egyik sérültje.

Elmondta: az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat, vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció – magyarázta.

Az eset olyan váratlanul történt, amelyre nem lehetett felkészülni, vagy elkerülni. Az első robbanás hozzá közel, alig néhány méterre történt, a pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Vélhetően ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne – számolt be tapasztalatairól Krahulecz Erzsébet regionális igazgató, aki az EY nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég brüsszeli irodájában, regionális szabályozási és közpolitikai igazgatójaként dolgozik, s korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt.

A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt – emlékezett vissza, hozzátéve: a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét. A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt – számolt be.

Tíz-tizenöt perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. Onnan egy hangárba szállították a sérülteket. A várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is. Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek. Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába.

A kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették, és minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is. Hangsúlyozta: ilyen helyzetben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és biztatást merített a gyógyuláshoz. Beszámolt arról, hogy munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett számára. A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál. A brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta, akik felajánlották, hogy kérésére Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődés miatt Belgiumban maradt.

Krahulecz Erzsébet kitért arra, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást hoz személyes életébe a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés. Továbbá azon is érdemes elgondolkodni, merre tart Európa – tette hozzá.

„Az elkövetkezendő időben Európa biztonságának ügye elsődleges feladat kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy növelni kell az országok közötti együttműködést” – mondta.