2024. április 26., péntek

Mindennapi hősnőinkről – Torontálvásárhelyen

A VMSZ Női Fóruma Mindennapi hősnőink című rendezvénysorozatának 17. állomása hétfőn este Torontálvásárhely volt. A művelődési Otthon székházában Bakator Judit nyugalmazott tanítónő, Beszédes Mária református lelkésznő, Kocsis Csilla orvosnő és Varga Eszter, a helybeli Rákellenes Egyesület elnöke osztották meg gondolataikat életútjukról az egybegyűltekkel. A beszélgetést Balogi Mária újságíró vezette.

Érdekes, tanulságos, megható beszélgetések (Fotó: Kecskés István)

Érdekes, tanulságos, megható beszélgetések (Fotó: Kecskés István)

A dél-bánáti Torontálvásárhelynek ötezer lakosa van, ennek fele magyar nemzetiségű. Itt él Bánát legnagyobb református gyülekezete. Amikor a gyülekezet 150 éves volt – 1949-ben – 1805 református család élt a faluban – majdnem ötezer taggal. Most 1500-an vannak. Beszédes Mária 17 év után tavaly visszatért szülőfalujába. Azóta ő a lelkésznője a gyülekezetnek. Mint mondta, az, hogy valaki lehet-e próféta a saját hazájában, attól is függ, hogy az emberek, hogyan fogadják be, és mit tartanak fontosnak. Másfél év után úgy érzi, hogy azok, akik aktívan részt vesznek az egyházi életben, befogadták. Az egyházi feladatok mellett más feladatot is vállalt, mint amilyen például a Református Játszóház vezetése, ami óvodává fejlődik lassan.
A bánáti szórványtelepüléseken gondot okoz a magyar orvosok hiánya. Antalfalva község elsősegély-szolgálatában négy éve dolgozik Kocsis Csilla orvosnő. Jól feltalálta magát, és nem tervezi, hogy külföldre távozzon. Mint mondja, az idősebb emberek anyanyelvükön könnyebben elmondják a panaszaikat. Sajnos utánpótlásra nem lehet számítani.
Varga Eszter kétszer is legyőzte a rákot. Mint mondja, a legfontosabb az, hogy a beteg ne veszítse el a reményt. Egyazon napon, szinte ugyanabba az órában tudta meg, hogy a lányának kisbabája lesz, neki pedig műtétre kell mennie. Végig arra gondolt, és azt kérte a teremtőtől, hogy megláthassa a leendő unokáját. Most az unokája 18 éves, a másik meg húsz.
A szórványban nagy gondot okoz a beolvadás, a magyar iskoláról való lemondás, ami Torontálvásárhelyen a hetvenes években volt intenzív. Bakator Judit nyugalmazott tanítónő a mai napig próbálja meggyőzni a szülőket, hogy magyar iskolába adják gyereküket. Mert ellenkező esetben megtörténhet, hogy azt sem tudják, hogy magyarok-e vagy szerbek, mint ahogy azt az egykori diákja mondta neki, aki megbánta, hogy akkor nem hallgatta meg a tanítónőjének a tanácsát.
Vajdaság-szerte ez már a 17. állomása volt a rendezvénysorozatnak, amely nagy visszhangra talált. Mint ahogy Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának az elnöke mondja, ezek a beszélgetések sorra jó hangulatban telnek, ezért a folytatást is tervezik.
A Mindennapi hősnőink következő rendezvényét ma este tartják Nagybecskereken.