2024. április 25., csütörtök

Segítség a bánáti fiatal vállalkozóknak

Vannak még fiatal vállalkozók Bánátban (Fotó: Kecskés István)

Vannak még fiatal vállalkozók Bánátban (Fotó: Kecskés István)

A 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében tegnap Nagybecskereken tartottak előadásokat és konzultációkat a helyi pályakezdő fiatal vállalkozók részére. Mintegy hatvan fiatal hallgatta végig az előadásokat. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója köszöntötte a résztvevőket.
A program megvalósítását a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága koordinálja. A Kárpát-medence területén 15 helyszínre látogatnak el. A lényege az, hogy segítsék a külhoni magyar fiatal vállalkozókat, mind szakmailag, mind pénzügyileg. Hajnal Virág programfelelős értékelése szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok jó ötlet van, sok jó fiatal vállalkozó van, nagyon lelkesek, nagyon igyekeznek. Az ötletek és a vállalkozások szempontjából nincsenek minőségbeli különbségek.
Négy témakörben tartottak tegnap előadásokat, és egyéni konzultációkra is volt lehetőség. Az egyik előadó a vajdasági származású Hernyák László volt, aki végigjárta a vállalkozás felépítésének a rögös útját, vagyis két hordótól eljutott az évi negyvenezer liter bor elkészítéséig. Értékelése szerint a borászat terén is vannak kihasználatlan lehetőségek.

Az újvidéki származású Simon Vilmos fiatalon elkezdett vállalkozni – Magyarországon és Szerbiában is. Tapasztalatait megosztotta a fiatalokkal. Szerinte, amikor az ember fiatalon vállalkozik, akkor igazából a legnagyobb szüksége nem is a pénzre van, hanem biztatásra és egy jó mentorra, aki mögé tud állni. Annak idején neki is megvolt az a mentor, aki tudott segíteni. Ezt szeretné most visszaadni a fiataloknak, akik elkerülhetik ily módon a fölösleges buktatókat.
Sok bánáti magyar fiatal kerül válaszút elé: külföldre menni vagy itthon maradni. A muzslyai Juhász Valentin párjával, Krisztinával a maradás mellett döntött. Úgy látják, hogy nyúltenyészetben megtalálják a számításukat. Magyarittabén viszont a közelmúltban több fiatal kezdett el konyhakertészettel foglalkozni. Patai Attila, akinek a családja már hosszabb ideje foglalkozik kertészettel, most úgy döntött, hogy megpróbál a termény felvásárlásában és értékesítésében előbbre lépni.
A program keretében megtartott találkozókon az év végéig remélhetőleg több ezer külhoni fiatal vállalkozót fognak megszólítani.