2024. április 23., kedd

Ötletek az önfoglalkoztatáshoz

Mintegy 400-an érdeklődtek a vállalkozásindítás iránt (Fotó: Sava Majstorov)

Mintegy 400-an érdeklődtek a vállalkozásindítás iránt (Fotó: Sava Majstorov)

Zombor területén mindössze egy év leforgása alatt körülbelül 1300-an váltak munkanélkülivé a restrukturálás alatt álló vállalatokból, az akkumulátorgyárból, a Boreli cipőgyárból, a Graničar mezőgazdasági vállalatból… Számukra tartottak vállalkozói vásárt, amelyen közel 200 ötlettel igyekeztek serkenteni a vállalkozási kedvet az önfoglalkoztatás terén. A kezdeményezés iránt tömegesen érdeklődtek, mintegy négyszázan keresték föl a standokat. Az ötletbörze gazdag kínálatában volt olyan vállalkozás, amelyet már néhány száz euróval be lehet indítani, de olyan is, amelyhez több ezer euróra van szükség. Az ötleteket a termelés, a szolgáltatások, a kereskedelem és a mezőgazdaság témakörében kínálták a szervezők. Egyben fölhívták a figyelmet olyan pénzintézetekre, amelyek támogatják a vállalkozásokat. A vásáron részt vevő mintegy tíz helyi vállalkozás is bemutatta programjait, amelyekbe bekapcsolódhatnak a munkanélküliek, akik gyakorlati tanácsokat is kaptak a vállalkozások beindításához.

Az InterNation szálló kristálytermében megrendezett, Esély az újrakezdésre elnevezésű vásárt a menedzserek szerbiai egyesülete és a DNA Communications marketing ügynökség rendezte, finanszírozója a USAID, támogatói pedig a Szerbiai Gazdasági Kamara, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, Zombor Város, a Körzeti Gazdasági Kamara és a helyi vállalkozók voltak.

Korábban Nišben, Kruševacon, Szabadkán és Kragujevacon tartottak ehhez hasonló, vállalkozásra bátorító rendezvényt, a továbbiakban más szerbiai városok is sorra kerülnek. Ezzel kapcsolatosan a szervezők elmondták, hogy a különböző városokban nem ugyanazzal a programmal és kínálattal jelennek meg, mivel többhavi kutatómunka során a programokat az adott régió lehetőségeihez és adottságaihoz alakították.