2024. április 19., péntek

Ezen a nyáron lesz elég víz Óbecsén

A Vodokanal Közvállalat új kutat fúr a vízmezőn
A készülő kút 130 méter mély lesz (Fotó: Fehér Rózsa)

A készülő kút 130 méter mély lesz (Fotó: Fehér Rózsa)

Ezen a nyáron jobb lesz a vízellátás Óbecsén, mint a korábbi években volt – ezt ígérik a Vodokanal Közvállalat és az önkormányzat vezetői. Optimizmusokat arra alapozzák, hogy a közvállalat az óbecsei vízmezőn 130 méter mélységű új kutat fúr, amelynek köszönhetően oly mértében megemelkedik majd a vízkapacitás, hogy még a kritikus nyári hónapokban sem kell vízhiánytól tartani a városban.

Zoran Grbić, a Vodokanal Közvállalat igazgatója elmondta: jelenleg 17 aktív kút üzemel Óbecsén, és a most készülővel a kapacitás másodpercenként 10–12 literrel lesz nagyobb. Jelenleg ez az érték csupán 86 liter/másodperc, ami május és szeptember között vízhiányt okoz a városban. Különösen kritikus szokott lenni a helyzet a 30 Celsius-fokot meghaladó hőségben, amikor a normális vízellátáshoz 95–100 liter/másodperces kapacitásra lenne szükség. A szakemberek szerint az új kútnak köszönhetően az emeletes társasházak felsőbb szintjén lakóknak sem lesz a nyáron gondjuk a víznyomással.

A belgrádi GEO INŽENJERING BGP által végzett munkálatok nettó ötmillió dinárba kerülnek. Bár a biztonságos vízellátáshoz évente kellene új kutat fúrni, 2011 óta ez csupán a második kútfúrás Óbecsén. A közvállalat helyzetét egyébként a kapacitásgondok mellett az is nehezíti, hogy az elöregedett vízhálózaton jelentős, akár 50 százalékos veszteségeket is tapasztalnak, nincs elég vízóra, sok az illegális csatlakozás és a lakosság tartozása is tetemes.

Vuk Radojević polgármester az óbecsei vízmezőn folyó munkálatok helyszínén azt is megemlítette: Bácsföldváron heteken belül egy klórozóberendezést helyeznek üzembe, és az önkormányzat annak érdekében is komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a péterrévei tarthatatlan vízhelyzetre is végre megoldást találjon.