2024. március 28., csütörtök

Nem lesz helyi járulék Csókán

A sport- és művelődési egyesületek megérzik a helyi hozzájárulás hiányát

Csókán nem várt ellenállásba ütközött a helyi járulék bevezetése. A választópolgárok március 20-án zömmel az újabb helyi hozzájárulás bevezetése ellen voksoltak. A csókaiak három szavazóhelyen adhatták le szavazatukat a helyi járulék újabb tíz évre tervezett bevezetésére vagy ellene. Akik ekkor nem tudtak szavazni, még tíz napon át megtehették azt. Amint azt Morajkó József, a csókai helyi közösség tanácselnöke elmondta, a szavazás lesújtó eredménnyel járt:

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

– A szavazati joggal rendelkező csókai polgártársainknak kevesebb, mint 20 százaléka adta le szavazatát. A népszavazás akkor lett volna sikeres, ha a több mint 3500 nagykorú csókai lakosnak több mint a fele igennel szavaz az újabb tíz évre szóló helyi járulék bevezetéséről. Sajnos mindösszesen csak 655 polgár vette a fáradságot és ment el szavazni, de közülük is 401 személy a helyi járulék újbóli bevetése ellen szavazott.

Sajnálatos, hogy a polgárok nem ismerték föl a helyi hozzájárulás fontosságát, hiszen az összegyűlt pénzt az előző időszakban is a köz javára fordítottuk. Tíz év alatt egész Csóka területén kiépült a szennyvízelvezető csatorna, erre költöttük a járulék legnagyobb részét. A csatornázást gyakorlatilag befejeztük; kész terveink vannak a víztisztító berendezés kiépítésére, de a tisztítómű tervezett lokációja telekkönyvileg még nincs átírva a községre. Ha ez is meglesz, akkor már könnyebben találunk beruházót a víztisztító kiépítésére.

Az újabb kiírásban a helyi járulék felét a sport és a művelődés támogatására szerettük volna fordítani, de ebből egyelőre nem lesz semmi. A civil, sport- és művelődési egyesületek máris megérzik a helyi járulék hiányát, a fiatalok akcióit nem tudjuk tovább támogatni. Például az asztaliteniszklubot 300 000 dinárral támogattuk tavaly, de helyi járulék nélkül ez nem fog menni. A polgárok nem fogták föl, hogy a saját gyerekeinktől vonjuk el a támogatást, ha nem lesz bevezetve a járulék.

A tíz évvel ezelőtt bevezetett, még érvényben lévő helyi járulék rövid időn belül, április végén jár le. A súlyos kudarc után felmerül a kérdés, hogy fél év elmúltával megpróbálkozzunk-e újra, tegyünk-e újabb kísérletet a helyi járulék bevezetésére Csókán. Félő ugyanis, hogy ha ilyen nagyfokú az ellenállás, amit egyes politikai pártok is gerjesztenek, akkor nem lesz értelme újra kiírni a népszavazást – mondta csalódottan Morajkó József.