2024. április 24., szerda

A siker záloga a tudás

Több tíz fiatal vállalkozó vett részt Szabadkán a Nemzetpolitikai Államtitkárság képzésén

Kárpát-medencei körútja során tegnap Szabadkára érkezett a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében szervezett képzése, bemutatkozó rendezvénye. Szabadka volt a nyolcadik állomás a Design Terminállal együttműködve megvalósított körúton.

A kezdeményezés célja a 40 évnél fiatalabb helyi pályakezdő vállalkozók szakmai erősítése és támogatása, az induló vállalkozások segítése. A szabadkai új városházán megtartott fórumon részt vevő érdeklődőknek gyakorlott mentorok tartottak előadásokat. Vajdaságban a körút ma Nagybecskereken folytatódik.

A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében a magyar állam 525 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a fiatal vállalkozókat.

A rendezvény nyitóünnepségét egyebek mellett dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója és Molnár Verona, a Háló alapítvány szakmai koordinátora tisztelte meg jelenlétével.

Lapunknak nyilatkozva dr. Szilágyi Péter elmondta, hogy az 525 millió forint vissza nem térítendő támogatás keretében a fiatal vállalkozók személyenként 3 és 6 millió forint közötti összeget nyerhetnek el. A programban negyven évnél fiatalabbak vehetnek részt. Fontos, hogy vagy már rendelkezzenek magyar állampolgársággal, vagy kezdeményezzék a könnyített honosítási eljárást. Emellett minél jobb üzleti tervet kell készíteniük. A pályázatok elbírálásakor mindenféleképpen előnyt jelent, ha a pályázó részt vett az államtitkárság szervezte képzéseken, magyarázta Szilágyi, hozzátéve, hogy június folyamán Magyarországon is szerveznek képzést a külhoni érdeklődők számára, az ősz folyamán pedig megtartják a fiatal vállalkozók konferenciáját. Az államtitkárság Kárpát-medencei körútja április közepén fejeződik, ezt követően írják ki a pályázatot.

– A pályázaton még dolgozunk. Annyit viszont már most elmondhatok, hogy viszonylag szélesre nyitjuk a kapukat. Aki negyven évnél fiatalabb, rendelkezik magyar állampolgársággal, vagy igényelte azt, és jó üzleti tervet készít, azt valószínűsíthetően támogatni is tudjuk. A képzésen minden vállalkozással kapcsolatos nehézségre, kihívásra igyekszünk választ adni. Azok is sokat tanulhatnak, akik már vállalkoznak, és azok is, akik a jövőben indulnának el ezen az úton – taglalta Szilágyi.

Lengyel István Zentáról érkezett a képzésre. Párjával immár egy éve foglalkoznak kézműves csokoládé készítésével. A képzésen azért vett részt, mert meglátása szerint csak úgy lehet boldogulni, ha az ember megragad minden lehetőséget, illetve ha folyamatosan tanul. Ami Szerbia viszonyulását illeti a fiatal vállalkozókhoz, Lengyel István pozitív tapasztalatokról számolt be lapunknak nyilatkozva. A Nemzetpolitikai Államtitkárság hamarosan kiírandó pályázatán is részt kívánnak venni. Ha sikerül támogatásban részesülniük, mindenféleképpen terjeszkedni szeretnének és kidolgozni egy új csokoládékollekciót, amely ízvilágában Vajdaságot képviselné. Hosszú távon a külföldi piacokon való megjelenés is terveik között szerepel, mondta a vállalkozó.

Ha az ember nem ragadja meg a felkínált lehetőséget, más ezt biztosan nem teszi meg helyette, fogalmazott köszöntőjében Pásztor István, hozzátéve, hogy akiben van kitartás, az sikeres is lehet. A VMSZ elnöke ezt követően köszönetet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, amiért az idei év középpontjába a fiatal vállalkozókat helyezte, hiszen a gazdaság területének irányába tett lépések igazán fontosak. Pásztor szavai szerint szerencsés egybeesés, hogy a VMSZ, a Prosperitati Alapítvány közreműködésével és a magyar kormány hathatós anyagi segítségével idén kezdte megvalósítani gazdaságfejlesztési programját.

– A pályázat témájában szervezett rendezvényeken több mint 10 ezer emberrel sikerült találkoznunk. Ezek a találkozások számomra azt bizonyították, hogy bármennyire is nehéz körülmények között élünk, ebben a közösségben van életerő és lendület. A politikum feladata, hogy segítse a közösség megkapaszkodási szándékát. A mai rendezvény, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság igyekezete találkozik a Prosperitati Alapítvány által vasárnap megjelentetett második pályázati kör egyik lehetőségével, amelynek mentén most induló vállalkozások részesülhetnek támogatásban. Nemzetpolitikai szempontból nem létezik jobb konstelláció. Nem kívánom elrejteni, hogy elértünk a választási kampány végéhez. A vajdasági magyar közösségnek ebben a zilált világban egyetlen érdeke van, hogy összpontosítsa erőit. Az erők összpontosításáról szól a két program összeérése, és ugyanerről szól április 24-e is. Lehet magunkat velem együtt elsiratni, lehet opciót csinálni a közösség elsiratására, de nem ez az alapvető kérdés, hanem az, hogy az elsiratást követően kinek milyen második mondata van. Az előremutató opció az, amelyet mi képviselünk, egy reális helyzetértékelés, amely nem dugja homokba a fejét a valóság előtt. Az igazi kihívás az, hogy a vajdasági magyarság melyik utat fogja választani. Szerintem azt, amelyiket az elmúlt két-két és fél évtizedben választotta, méghozzá a racionalitásét, amely mentén azt az opciót választja, amely bizonyosságot és biztonságot biztosít – fogalmazott Pásztor.

Babity János főkonzul alkalmi beszédében felidézte, hogy Magyarország Alaptörvényében egy teljes bekezdésben szabályozzák, hogy a magyar kormányzatnak hogyan kell gondoskodnia a határon túli magyar közösségekről. Mint hozzátette, a megfogalmazottak értékét a megvalósítást segítő tettek adják. A közjogi kereteken túl természetesen fontos az, ami Vajdaságban most különösen aktuális, vagyis a magyarság helyben maradásának és gyarapodásának segítése, emelte ki Babity, majd reményét fejezte ki, hogy a vajdasági magyar politikum és a civil szféra bevonásával sikerül minél hatékonyabbá tenni a magyar kormányzati döntések képviseletét, illetve azoknak a kezdeményezéseknek a megvalósítását, amelyek tényleges anyagi kötelezettségvállalást jelentenek.

Bunford Tivadar a képzésen elsajátított tudás jelentőségét hangsúlyozta, majd reményét fejezte ki, hogy az új tudás birtokában a fiatal vajdasági vállalkozók, vagy a vállalkozás alapításában érdekeltek gyümölcsöző úton indulhatnak el. A vállalkozói szellem kibontakozása és növekedése közvetlenül befolyásolhatja a vajdasági magyar közösség erőnlétének erősítését, hangsúlyozta Bunford.