2024. április 24., szerda

Kihirdették a Galenika versenypályázatát

A zimonyi székhelyű gyógyszergyár adóssága kb. 220 millió dollárra rúg

A Gazdasági Minisztérium kihirdette tegnap a versenypályázatot a Galenika stratégiai partnerének kiválasztására, aki a gyógyszergyár feltőkésítésével megszerezhetné a vállalat részvényeinek 25 százalékát.

A stratégiai partnerség egyik előfeltétele, hogy a jelentkező jogi személy legyen, amely az elmúlt üzleti évben legkevesebb 50 millió eurós jövedelmet valósított meg és a vagyonának az értéke meghaladja a 100 millió eurót. A leendőbeli stratégiai partnertől elvárják, hogy a Galenika irányítására legalább öt szakembert tudjon biztosítani. A szakembereknek legkevesebb 10 év munkatapasztalattal kell rendelkezniük, abból pedig 5 évet valamelyik gyógyszergyárban a vállalat vezetésével kapcsolatos ügyekkel kellett foglalkozniuk. A kiválasztandó partner a vállalat feltőkésítésével megszerzi a részvények 25 százalékát, viszont a jelentkező ajánlatának legalább 7 millió eurónak kell lennie. Az érdeklődők május 4-ig jelentkezhetnek a versenypályázatra, aki pályázni akar, annak 100 ezer eurós letétet kell befizetni.

A belgrádi gyógyszergyár részvényeinek 70 százalékát az állam, 15 százalékát a Részvényalap, míg a fennmaradó 15 százalékot egyéb részvényesek birtokolják. Željko Sertić gazdasági miniszter korábban kijelentette, hogy a versenypályázattal egyidejűleg meg kell oldani a vállalat felhalmozódott adósságainak kérdését is. A zimonyi székhelyű gyógyszergyár adóssága kb. 220 millió dollárra rúg, amelyből 50 millió dollárral a bankoknak, a többivel pedig az állami hitelezőknek tartoznak.

– Az adósságok megterhelést jelentenek a vállalatnak. Már több érdeklődő céggel tárgyaltunk, amelyek különféle feltételek mellett vennék át a gyógyszergyár irányítását. A Galenika esetében nem beszélhetünk hagyományos magánosítási folyamatról. Az egész folyamat részben az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Megbeszéléseket folytattunk Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel és a magánosítási tanácsadókkal is, hogy megfelelő megoldást találjunk a Galenika számára – részletezte Željko Sertić.