2024. március 29., péntek

Megszületett a termőföldek használatának programja

Az utolsó pillanatban, március 31-én, ami egyben az állami tulajdonban lévő termőföldek védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó programjavaslatok elfogadásának végső határideje volt. Tény, hogy más városok se kapkodták el ezt a munkát, de Zomborban nagy port vert fel a dokumentum eddigi hiánya, és meglehet, hogy a továbbiakban se lesz minden rendben az állami szántók használata körül.

Ide kellene kerékpárút. Vagy mégsem? (Fekete J. József felvétele)

Ide kellene kerékpárút. Vagy mégsem? (Fekete J. József felvétele)

Akár legutóbb, a helyi önkormányzat képviselői sokáig a napirendben se tudtak megállapodni. Akkor két óra kellett hozzá, azt most még egy fél órával megtoldották. Négy képviselőcsoport tett kiegészítő javaslatot. Elsőként a Jobb Zombor frakciója kérte a közszférában dolgozók maximális létszámáról szóló határozat hatályon kívül helyezését. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga négy felterjesztést is tett. Kérte a mezőőrség munkájáról szóló jelentés napirendre tűzését, helyi népszavazás kiírását a város központjában lévő zöldségpiac megszüntetéséről, illetve áthelyezéséről (a polgárok ugyanis nem szívesen válnának meg a Láncoktól, ahogyan ezt a piacot nevezik). A ligások ugyancsak kezdeményezték a városi költségvetést az elmulasztott földárverés miatt ért kár megtérítését, illetve a gyermeket vállaló családok pénztámogatásáról szóló községi határozat hatályon kívül helyezését. Ez utóbbi némi magyarázatra szorul: a ligás frakció javaslatára négy évvel korábban olyan határozatot hozott a vkt, hogy a családoknak az újszülött gyermek után másfél éven keresztül 10 000 dinár jár havonta a városi költségvetésből, amit a közelmúltban úgy módosított a testület, hogy a folyamatos támogatás helyett egyszeri, 50 000 dináros segély jár. Ezzel a határozattal gyakorlatilag 130 000 dinárt kivett a város a kisbabás famíliák zsebéből.

A Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjából frissen kivált, Falvaink, városunk elnevezésű frakció egy bizottság fölállítását javasolta, amely az állami földek bérbeadásának elmaradásából eredő kárt lett volna hivatott fölmérni. A Demokrata Párt referendumot kezdeményezett arról, hogy a főutcán jelöljenek ki egy sávot a kerékpárosok számára. Az önkormányzati képviselők többsége egyedül ezt a napirend bővítési pontot szavazta meg. Végül mégsem tárgyaltak róla, mert amikor napirendre került, a fölterjesztő visszavonta kezdeményezését.

Az érdemi munka legfontosabb témája a földhasználati program javaslatának meghozatala volt, amit kimerítő vita után el is fogadott a vkt. Idén 28 000 hektár állami szántó áll a termelők rendelkezésére, ebből mintegy 9 000 hektárt az állattenyésztők számára különítettek el. A ligások észrevételezték, hogy az elfogadott program 700 hektárra előlicitálási jogot biztosít a gádori Graničar Rt. számára, noha ez a vállalat csődeljárás alatt áll, és gyakorlatilag nincsen alkalmazottja. Fölvetették, hogy éppen emiatt megtörténhet, hogy az illetékes minisztérium nem adja áldását a zombori földhasználati program javaslatára, és akkor nem lehet megtartani a szántók nyilvános árverését, emiatt pedig a városi költségvetés ismét elesik a köztársasági kasszából járó pénzektől. Ehhez a tárgysorozati ponthoz kötődve fölvetődött annak a kérdése is, hogy a mezőőri szolgálat mellett hogyan bitorolhat bárki 5000 hektár állami tulajdonban lévő termőföldet.

A folytatásban kinevezték a földárverést lebonyolító bizottságot, megszavazták Kerény területrendezési tervének módosítását és kiegészítését, illetve újabb fél évre meghosszabbították a Hőtelep megbízott igazgatójának mandátumát.