2024. április 17., szerda

Évente 20-30 milliót költ az állam határon túli magyarok magyarországi gyógykezelésére

A környező országokban élő magyarok magyarországi gyógykezelését pénzzel támogatja a kormány. Az elmúlt 8 évben 172 millió ment el erre.

Az elmúlt nyolc évben több mint 1100, a környező országokban élő magyar beteg anyaországi gyógykezelését támogatta a költségvetés, összesen több mint 172 millió forint értékben - írta hétfői számában a Magyar Idők.

A lap emlékeztetett: a kormány még 2007-ben alkotta meg azt a rendeletet, amely a környező országokban nehezen vagy egyáltalán nem elérhető egészségügyi ellátások igénybevételéhez igyekszik hozzásegíteni a határon túl élő magyarokat. Az Európai Unió tagállamainak és társult tagjainak állampolgáraira kiterjed az unión belüli szabad betegáramlás szabálya, így a jogszabály jelenleg már csak az Ukrajnában élő magyarokra vonatkozik, ők azonban - különösen a polgárháború miatt - fokozottan igényelték az anyaországi segítséget.

A legnagyobb számban 2014-ben támogatta a magyar állami költségvetés az ukrajnai magyarok gyógykezelését, akkor 283 határon túli magyar gyógyult Magyarországon, összesen majdnem 30 millió forintból. A legtöbb pénzt ugyanakkor egy évvel korábban, 2013-ban fordította az ország ilyen célra, akkor több mint 34 millió forinttal támogatta a költségvetés 140 ukrajnai és 68 szerbiai magyar itthoni gyógykezelését.