2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény végrehajtása

Leszbosz és Híosz szigetekről összesen 202 migránst szállítottak vissza három hajóval Törökországba

Megkezdődött a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba, az EU-török megállapodás értelmében a nap folyamán megérkezett az első visszatoloncolt menekülteket szállító két hajó a görögországi Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Ugyanakkor Németország mellett Finnországba is megérkezett a nap folyamán Törökországból a szíriai menekültek első csoportja.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A görög kormány közleményében hivatalosan is megerősítette, Leszbosz és Híosz szigetekről összesen 202 migránst szállítottak vissza három hajóval Törökországba.

A görög hatóságok szerint menedékkérelmek tömeges benyújtásával késleltetnék kitoloncolásukat a leszboszi migránsok. Zaharula Cirigoti, a görög rendőrség migrációval foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy először fel kell dolgozni a menedékkérelmeket, mielőtt bárkit is visszaküldhetnének Törökországba.

Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn a Habertürk hírtelevízió élő adásában úgy nyilatkozott, hogy a nem szíriai menekülteket - így a nap folyamán érkező migránsok túlnyomó többségét is - először az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány egyik táborába szállítják, majd a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően hazájukba küldik tovább őket. Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eljárások, Törökország csak bizonyos ideig tudja vendégül látni a gazdasági menekülteket - nyomatékosította.

Bozkir kiemelte, hogy a Görögországból visszatoloncolt menekültek 70 százaléka azonban szíriai lesz, akiket a délkelet-törökországi Osmaniye város közelében található táborokban helyeznek el, a szíriai határtól mintegy 40 kilométerre.

Ugyanakkor az elmúlt 24 órában 339 migráns érkezett Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre, míg vasárnap 514-en tették meg ugyanezt az utat - közölte a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb hétfő délelőtt.

Németország mellett Finnországba is megérkezett hétfőn Törökországból a szíriai menekültek első csoportja a migrációs megegyezés értelmében - közölték a skandináv ország bevándorlási tisztségviselői.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, a Törökországból az Európai Unió területére történő áttelepítés megkezdéséhez 43 szíriait választottak ki, közülük 32 személyt Németországba, további 11-et Finnországba szállítanak. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint kedden szíriai menekültek újabb csoportja érkezik Hollandiába. A hétfőn Németországba szállított első menekültcsoport Hannoverbe érkezett, ahonnan a szíriaiakat autóbusszal egy friedlandi befogadótáborba vitték.

Finnország idén 750 menekült befogadásába egyezett bele az Európai Unió által meghatározott, önkéntes alapon működő, a Közel-Keletről az európai közösség területére érkezett menekültek igazságosabb elosztására létrehozott kvótarendszer alapján.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke Berlinben elmondta, hogy új menekültügyi és bevándorlási rendszerre van szükség az Európai Unióban. Szerinte ki kell építeni egy közös menekültügyi rendszert, amely az uniós külső határok közös védelmén és egységes ellátási és eljárási szabványok alapján működik, továbbá a hirtelen keletkező, sok embert érintő válságok kezelésére be kell vezetni egy "kötelező szolidaritási mechanizmust", amelyben a rászorulók ideiglenes védelmet kapnak. Harmadik elemként, a menekültügytől függetlenül - a világ nagy bevándorlási célországaiban, például az Egyesült Államokban és Kanadában alkalmazott megoldásokat figyelembe véve - ki kell dolgozni egy közös, legális bevándorlási rendszert.

Hangoztatta, hogy a "kisállamiság" és a "nemzetállamok reneszánsza" nem vezet megoldásra, "tartós és méltányos" megoldást csak közösen lehet elérni.