2024. április 16., kedd

Népszerű a magyarországi üdülés

Dél-magyarországi idegenforgalmi cégek bemutatkozója Újvidéken

Magyarország déli régióinak idegenforgalmi kínálatával ismerkedhettünk meg a Magyar napok elnevezésű program keretein belül. A Tisza-Coop szervezésében észak- és dél-magyarországi fürdők és szállodák mutatkoztak be a Hungaricum Központban megtartott rendezvényen, amelyek képviselőivel a prezentáció után az érdeklődők külön egyeztethettek, válogathattak a kínálatból.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Körmöci Károly, a Tisza-Coop Kft. igazgató-helyettese lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, már régebben tervbe vették egy ehhez hasonló rendezvény megszervezését.
– A Belgrádban, Kanizsán, Újvidéken és Szabadkán működő Hungaricum Központjainkban folyamatos igény mutatkozik arra, hogy a kínált élelmiszerek mellett, más, Magyarországra jellemző értékeket is közelebb hozzunk az itt élőkhöz, turisztikai és kulturális értékeket egyaránt. Elmondhatjuk, hogy Vajdaság, de talán még Belgrád számára is meghatározó Magyarország déli részének idegenforgalmi kínálata. Elég például csak Mórahalomra vagy Makóra gondolni. A Hungaricum Központ felvállalta, hogy közvetítői szerepet tölt be a régióban található, magyarországi wellnessközpontok, hotelek és gyógyfürdők, valamint az ezek iránt érdeklődők között, Tiszakécskét és Harkányt igyekszünk külön bemutatni – húzta alá Körmöci, aki megemlítette, hogy 2011. óta szerveznek hasonló, közös programokat, elsősorban ügyfeleik kérésére.
Kóczán László, a Magyar Nemzeti Turisztikai Ügynökség munkatársa és a Vajdasági Egészségturisztikai Klaszter Marketing Bizottságának elnöke ismertetőjében elmondta, hogy Magyarország déli régiói egészségturisztikai, művelődési és vendégforgalmi szempontból is impozáns turisztikai meglepetéseket tartogatnak a szerbiai érdeklődők számára. Az említett vidéken folyamatosan növekszik a vendégéjszakák száma (jelenleg a Dél-Alföldön 85 258 nap évente, Észak-Alföldön pedig 157 048). Megjegyezte, a Szerbiából érkező vendégek többsége még mindig Budapestre látogat el, egy statisztikai összehasonlítás alapján azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy 2011 és 2015 között majdnem megduplázódott a Szerbiából Magyarországra látogató turisták száma. Az előadó szerint ez az ugrás a sikeres reklámkampánynak, és a két ország idegenforgalmi érdekei összefonódásának köszönhető. Arra is kitért, hogy a jobb infrastruktúra kiépítésével a távolabbi desztinációk sem elérhetetlenek már, tehát a lehetőségek még inkább megnyílnak.
Az előadás végén Makó, Mórahalom, Tiszakécske és Harkány idegenforgalmi kínálatából kapott egy kis ízelítőt az érdeklődő közönség, elbeszélgethettek a megemlített hotelek és gyógyfürdők képviselőivel, mélyrehatóbban megismerkedhettek a kínálattal.
Végi János, a Harkányi Turisztikai Egyesület elnöke, és a harkányi Xavin Hotel tulajdonosa elmondta, örömmel tettek eleget a meghívásnak.
– Újvidék után Belgrádban is bemutatkozunk, ennek pedig külön örülünk, hiszen régebben nagyon sok üdülővendégünk érkezett erről a vidékről. Nagyon reméljük, hogy ezeket a kapcsolatokat sikerül felújítani, már csak azért is, mert az egyesületünk egy nagyobb tömörülésbe is belépett, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy szélesebb idegenforgalmi palettát tudunk bemutatni az érdeklődőknek – például a Villányi borvidéket és Siklós várát is, Harkány mellett – magyarázta Végi.