2024. március 29., péntek
VÍZILABDA

Triesztben négy vízumot osztanak ki

Az elkövetkező nyolc napban Trieszt lesz a vízilabda fővárosa. Az olasz kikötővárosban tartják meg ugyanis 12 válogatott rézvételével a férfi olimpiai selejtezőtornát, amelyről a négy legjobb jut ki a riói ötkarikásra. Közöttük van a magyar válogatott is, a mezőny ereje alapján pedig biztosra vehető, hogy Benedek Tibor legénysége a vízumot szerzők között végez.

Az olimpia már biztos résztvevői a vendéglátó Brazília, a címvédő Horvátország, a világ- és Európa-bajnok Szerbia, valamint Montenegró, Görögország, USA, Ausztrália és Japán. A trieszti A csoportban Magyarország, Oroszország, Kanada, Románia, Szlovákia és Franciaország, a B csoportban pedig Olaszország, Spanyolország, Németország, Kazahsztán, Hollandia és Dél-Afrika vetélkedik. A vasárnapi 1. fordulóban a magyar válogatott 15.10 órakor a franciákkal mérkőzik, hétfőtől pedig naponként Kanada, Románia, Oroszország és Szlovákia következnek. A torna legfontosabb napja a pénteki lesz, hisz a negyeddöntő győztesei egyben vízumszerzők is lesznek. A vasárnap 17 órára kiírt döntő befejeztével a Bruno Bianchi medenceközpont dísztermében megejtik a riói torna férfi- és női versenyének sorsolását. Utóbbiaknál a magyar csapat Eb-győzelmével már januárban megszerezte az ötkarikás kvótát.

A 13 fős magyar keret: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Hárai Balázs, Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Bedő Krisztián (ZF-Eger), Decker Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Contitech-Szeged-Diapolo) – mezőnyjátékosok.

A trieszti torna csoportjai, A csoport: Magyarország, Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia, Szlovákia.

B csoport: Olaszország, Kazahsztán, Dél-afrikai Köztársaság, Spanyolország, Németország, Hollandia.

A magyar válogatott programja:

Április 3., vasárnap: Franciaország–Magyarország (15.10)

Április 4., hétfő: Kanada–Magyarország (16.30)

Április 5., kedd: Magyarország–Románia (13.50)

Április 6., szerda: Oroszország–Magyarország (17.50)

Április 7., csütörtök: Magyarország–Szlovákia (15.10)

Április 8., péntek: negyeddöntő

Április 9., szombat: elődöntő

Április 10., vasárnap: helyosztók