2024. április 25., csütörtök

Megakadályozták a tűz továbbterjedését az orosz védelmi minisztériumban

Mintegy 50 embert mentettek ki az épületből

Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium épületében, Moszkva belvárosában - jelentette vasárnap az Interfax orosz hírügynökség. Ilja Deniszov, a rendkívüli ügyekben illetékes minisztérium egyik illetékese szerint sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését.

Helyi idő szerint fél négykor a tüzet sikerült ellenőrzés alá vonni minden irányban és emeleten - mondta Deniszov.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi misztérium szóvivője a helyszínen elmondta, hogy a tűz legnagyobb részét eloltották, de a munka továbbra is folyik, hogy eloltsák az épület még mindig füstölgő és izzó részeit.

A tűz, amelyet a legmagasabb, vagyis ötös fokozatúnak minősítettek, a födémeken keresztül az épület harmadik, negyedik és ötödik emeletére is továbbterjedt - közölte korábban a katasztrófavédelem egyik forrása az orosz hírügynökséggel. A forrás hozzátette, hogy a tüzet valószínűleg az épület elektromos hálózatának hibája okozta.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy másik katasztrófavédelmi forrásra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium épületének 3500 négyzetméternyi területe lángol. "A tűz által érintett terület nő. Jelenleg elérte a 3500 négyzetmétert" - mondta akkor a forrás.

Egy illetékes szerint a tűz oltását nehezítette az erős szél is, ami miatt a tűz úgymond "sétált" az épület régi födémjei között.

A TASZSZ hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva beszámolt arról, hogy az épület tetőszerkezete 1200 négyzetméteren beomlott. A védelmi minisztérium ugyanakkor cáfolta, hogy a tető a tűz miatt omlott volna be. "A tető nem beomlott, hanem azt szándékosan, maguk a tűzoltók bontották meg, hogy hozzáférhessenek az égő födémekhez és vízzel eloltsák őket" - közölte a védelmi tárca sajtóosztálya.

A helyszínre érkezett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, Ruszlan Calikov védelmi-miniszterhelyettes és Alekszandr Csuprijan, a rendkívüli helyzetekben illetékes miniszterhelyettes is.

"Az oltásban jelenleg 253 személy, 72 darab technikai eszköz, köztük 17 emelő szerkezet vesz részt" - közölte a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes orosz minisztérium egyik szóvivője. A tárcánál hozzátették, hogy növelni fogják a tűz oltásában részt vevők számát.

Egészségügyi források szerint egy tűzoltó megsérült a mentési munkálatok során. "Előzetes értesülések szerint egy tűzoltó megsérült. Hőgutát kapott. A helyszínen nyújtottak neki orvosi segítséget" - tették hozzá.

A védelmi minisztérium sajtószolgálata szerint a védelmi tárca és a rendkívüli helyzetekben illetékes minisztérium tűzoltó egységei továbbra is vízzel öntözik az épület minden helyiségét. "Kiegészítő intézkedéseket tesznek annak megakadályozására, hogy a füst tovább terjedjen az épület régi szárnyának emeletei közötti, fából készült födémeken keresztül. A védelmi tárca dolgozói nincsenek veszélyben" - derül ki a közleményből.

Jelentések szerint mintegy 50 embert mentettek ki az épületből.

Az épület régi szárnyában található Georgij Konsztantyinovics Zsukov marsall, a második világháború kiemelkedő szovjet tábornokának múzeummá átalakított irodája is, amelyet ugyancsak fenyeget a tűz. "Jelenleg erőink többsége az iroda megvédésére irányul" - közölte korábban a katasztrófavédelem.

Az orosz védelmi minisztérium épülete Moszkva belvárosában, a Znamenka utcában található. A tárca 2014-ben új épületbe költözött a Moszkva-folyó mentén, de továbbra is megtartotta a Kreml közelében lévő régit is. A 18. század végi épületet többször is átépítették, korábban helyet adott az orosz vezérkarnak is.