2024. április 25., csütörtök

15 méteres marihuánás cigit szívnak el a Fehér Ház előtt

Szombat délután különös tüntetésnek ad helyszínt a Fehér Ház utcaszakasza: aktivisták egy 15 méteres füves cigarettát fognak elszívni kampányuk támogatóival és bárkivel, aki szívesen csatlakozna hozzájuk pár pillanatra. A demonstrálók szerint ugyanis Obama elnök a marihuána tartásról és fogyasztásról szóló törvényreformok tekintetében "egy nagy nulla".

Washington D.C.-ben már legálissá vált, hogy minden 21 évnél idősebb személy tarthat magánál kis mennyiségben marihuánát, viszont nyilvános helyen nem szívhatja el azt. A DCMJ nevű szervezet aktivistái szerint ezek a reformok elégtelenek, több szabadságot vártak volna az elnöktől. A demonstráció szervezői ezért arra számítanak, hogy a rendőrség több embert is letartóztathat a tüntetés során – írja az NBC News.

„Nem kértünk semmilyen engedélyt a rendőrségtől, mert alkotmányos jogunk van a gyülekezésre, és hogy arra kérjük Obamát, hogy ne legyen álszent. Ő is szívott füves cigit, és az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett. A kannabiszt rossz dolognak tartja, de annyira komoly ügy lenne, mint a heroin, a nikotin és az alkohol?”- írták a szervezők a DCMJ honlapján.

Négy amerikai államban és a fővárosban már rekreációs célokra is legalizálták a marihuána-fogyasztást, míg más államokban ugyan már nem számít illegális cselekménynek a tartása, a szövetségi törvények megsértését jelenti az elszívása.

A demonstráció egyik főszervezője, Adam Eidinger szerint ezek a változó törvények nem igazságosak, és szövetségi intézkedésre lenne szükség, így ugyanis állítása szerint az amerikaiak többsége számára nem változott semmi.

Marihuánához köthető eseményeket rendszerint április 20-án rendeznek az Egyesült Államokban, a tüntetést azonban korábbi időpontra helyezték. A fő esemény a 15 méteres füves cigaretta helyszínre szállítása és közös elszívása lesz, de a szervezők beszédekkel is készültek, és más módokon is kínálnak fogyasztásra marihuánát. Eidinger szerint akár több százan csatlakozhatnak „a polgári engedetlenséghez”.

A Titkosszolgálat közleményében azt írta, hogy tisztelni fogja a demonstrálók alkotmányos jogait. Mint írták, ösztönzik is a békés gyülekezéseket, de a hatóságok figyelemmel fogják kísérni az eseményt, hogy a jogszerűtlenségeket kiszűrjék.

Eidinger és társai abban reménykednek, hogy a kanabisz az éppen zajló amerikai elnökválasztási folyamat egyik kampánytémájává válik. Szerintük a demokrata párt progresszív szárnyának komolyan foglalkoznia kéne a marihuána-reformok lehetőségével.

„Ez minden jelölt számára kihívást jelent.” – írta a DCMJ Facebook-oldalán. „Donald Trump felrúgja a főváros legalizálási rendelkezését? Hillary Clinton eleget fejlődött már a témakörben? Bernie Sanders egy nemzeti legalizálási megközelítést fog támogatni az államról államra lépő megközelítés helyett?”

Eidinger azt ígéri, hogy a rendőrségnek nem lesz oka közbelépni, ugyanis az esemény békés hangulatú és erőszakmentes lesz.