2024. március 29., péntek

Százak tiltakoztak az európai határok lezárása ellen

Több száz olasz, osztrák és német emberi jogi aktivista tiltakozott vasárnap az európai határok lezárása, vagyis az "európai erőd" ellen és a menekültek befogadása mellett az olasz-osztrák határon, ahol egy ötven fős aktivista csoport tagjai rátámadtak az osztrák rendőrökre - számolt be az ORF osztrák közszolgálati televízió internetes oldalán.

Gerhard Niederwieser, a rendőrség egyik tagja az ORF-nek úgy nyilatkozott, a tiltakozók kövekkel és üvegekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait, valamint akadályozni próbálták a vasúti közlekedést. Az összetűzésekben két tisztviselő megsebesült. Egy tiltakozót őrizetbe vettek a hatóságok.

Az osztrák rendőrség egyik szóvivője azt mondta, a rendőrök paprikasprayt vetettek be az erőszakos aktivisták ellen.

Günther Platter, a tiroli tartományfőnök elítélte a rendőrök elleni erőszakot.

Az "Agire nella crisi" (Cselekedni a válságban) nevű olasz mozgalom által szervezett tiltakozáson az aktivisták szerint ezren, a rendőrség adatai szerint mintegy ötszázan gyűltek össze a Brenner-hágónál lévő határátkelő vasútállomásán a kora délutáni órákban.

A határállomásra nemrég katonai alakulatot vezényeltek az osztrák hatóságok, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók Ausztriába áramlását.

Kay-Michael Dankl, az osztrák Fiatal Zöldek szóvivője vasárnap azt mondta, a nyitott határok mellett szálltak síkra a Brenner-hágónál. Úgy vélte, a határellenőrzések és a határok lezárása csak ahhoz vezetett, hogy több ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren és az embereknek perspektíva nélkül nyomorúságos táborokban kell tengődniük.

Az Ausztria határát jelző táblára a "Welcome" (Üdvözöljük) feliratot festették az aktivisták, akik "Egy migráns sem illegális", "A háborúkat állítsátok meg, ne az embereket" és "Nyissátok meg a határokat" feliratokat tartottak a magasba.

Az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül Nyugat-Európába tartó menekültek áradatára több európai uniós ország is a határellenőrzés ismételt bevezetésével válaszolt mindaddig nyitott határain.