2024. április 23., kedd

Felfegyverzett, civil ruhás őrök a francia vonatokon

Felfegyverzett, civil ruhás biztonsági őrök dolgoznak majd egyes vonatokon a Franciaországot megrázó terrorcselekmények következtében megerősített biztonsági intézkedések keretében - közölte vasárnap Guillaume Pepy, a francia állami vasúttársaság (SNCF) elnöke.

Pepy hangsúlyozta, hogy a vonatokon járőröző biztonsági személyzetnek joga lesz rá és a megfelelő kiképzést is megkapja ahhoz, hogy szükség esetén tüzet nyisson.

Az SNCF mindeddig olyan biztonsági szolgálatot tartott fenn, amelynek tagjai csupán egyenruhában használhatták fegyvereiket. A vasúttársaság elnöke kifejtette, a jelenlegi intézkedést azért vezetik be, hogy ne vegyék észre őket az esetleges támadók.

A közlekedés biztonságáról szóló törvény, amely lehetővé teszi ezt a lépést, szerdán lépett hatályba.

Pepy arról is beszámolt, hogy a repülőtéri biztonsági rendszerhez hasonló beléptető kapukat - a költségek miatt kirobbant vita ellenére - továbbra is működtetik a Thalys expresszvonat indulási és érkezési pontjain. A Thalys járatai Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában közlekednek.

Tavaly augusztusban egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett, 26 éves marokkói iszlamista lövöldözött az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys expresszvonaton Belgium területén, hárman megsebesültek. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta. A marokkói férfi minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal.

A vasúttársaság elnöke azt mondta, "mindannyiunkat megráztak a merényletek, beleértve a lövöldözés a Thalyson, és a pályaudvarok is a támadók céltáblái lehetnek".

A vasúttársaság egyébként mintegy harminc keresőkutyát és körülbelül húsz nyomkereső csapatot tart fenn, hogy kiszűrjék az esetleges gyanúsítottakat és a gyanús csomagokat.

Franciaországot 2015-ben több véres terrorcselekmény rázta meg: a januári és novemberi párizsi merényletekben 147 ember vesztette életét és több százan megsebesültek.