2024. április 24., szerda

Hogy lesz ebből rakéta-rendszer?

Az orosz S-300 vagy S-400 légvédelmi rakétarendszer beszerzésének lehetőségeiről beszélt ma Ivica Dačić külügyminiszter. Úgy fogalmazott, hogy amennyiben az országnak nincs elég pénze, nem várhatja, hogy Oroszország ajándékba adja ezeket a rendszereket Szerbiának, annak ellenére, hogy a két állam között kiváló az együttműködés. A Sputniknak adott interjújában emlékeztetett az Oroszországgal aláírt védelmi együttműködési szerződésekre, de azokra a hasonló megállapodásokra is, melyet Szerbia más államokkal írt alá. Mindez a katonai neutralitás politikájának a szellemét tükrözi, fogalmazott Dačić.

A katonai együttműködéssel foglalkozó bizottságnak kell eldöntenie, milyen fegyvereket kellene az államnak vennie Oroszországtól, értékelte a külügyi tárca vezetője. A légvédelmi rakétarendszerekkel kapcsolatban azt mondta, nem várhatunk el olyasmit, amire pénzünk sincs.

– Biztosan vannak más államok is a világban, melyek azonnal a rendelkezésünkre tudnának bocsátani fegyvereket, a kérdés viszont az, miből fizetné ki mindezt az ország – mondta.

Mint ismeretes, az orosz légvédelmi rendszer beszerzésének a témája azután vált aktuálissá, hogy Horvátország bejelentette, hasonló norvég rendszert vásárol. Oroszország felajánlotta Szerbiának, hogy kedvezményes feltételek mellett adja el az S-300-as vagy S-400-as rendszert.