2024. április 19., péntek

Hetven év Hét Nap

A hetilap munkatársai, vezetői a kihívások ellenére is igyekeznek megőrizni optimizmusukat

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli a Hét Nap. A 7 Nap első száma 1946. április 5-én, egy pénteki napon jelent meg Újvidéken, ahol a hetilapot a következő hét évben szerkesztették és nyomtatták.

A szerkesztőség ma 17 főt számlál (Fotó: Molnár Edvárd)

A szerkesztőség ma 17 főt számlál (Fotó: Molnár Edvárd)

Ezt követően került át a szerkesztősége Szabadkára, ahol jelenleg is működik. Példányszáma 1970 elejére elérte a 35 ezret. Csak Szabadkán azokban az években átlagban nagyjából 8 ezer 7 Nap kelt el. A nyolcvanas években a példányszám olykor meghaladta a 60 ezret. Az évfordulóról különkiadványban és egy múzeumi tárlattal emlékeznek meg.
A hetilap életében vitathatatlanul a kilencvenes évek bizonyultak a legviharosabbnak. 1993. augusztus 6-án megszűnt a 7 Nap, majd három hónappal később Új Hét Nap elnevezéssel újjáalakult.1994 augusztusától a szerkesztőség egy része Szabad Hét Nap címmel új lapot indított, ugyanazon év szeptemberében, állami támogatással pedig újraindult a 7 Nap. A Szabad Hét Napból 2001 januárjában lett a mai Hét Nap. Időközben a pénteki megjelenés szerdára változott. 2004 júliusától a Magyar Nemzeti Tanács a hetilap alapítója.
HIÁNYOZNAK A RÉGI MOTOROSOK
Bár az évforduló április 5-én van, a Hét Nap ünnepi különkiadványa egy nappal később, szerdán jelenik meg. Ez a lapszám teljesen eltér majd a megszokottól, régi kollégák írásai, visszaemlékezései, illetve a velük készített interjúk jelennek meg benne, tudtuk meg Tomek Viktor főszerkesztőtől, aki viccelődve megjegyezte, a hűséges olvasóknak nincsen okuk az aggodalomra, a tv-melléklet ezúttal sem marad ki a lapból.

Tomek Viktor főszerkesztő (Fotó: Molnár Edvárd)

Tomek Viktor főszerkesztő (Fotó: Molnár Edvárd)

Emellett a Szabadkai Városi Múzeumban emlékeznek meg a jeles évfordulóról, egy alkalmi rendezvény keretében. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy az ünnepség néhány órájára a Hét Nap valójában hazamegy, hiszen egykoron ott is működött a lap szerkesztősége.
Szintén 6-án a Városi Múzeumban megnyílik a Hét Nap Kiállítás. Két héten át bárki megtekintheti a régi címlapokat, plakátokat, fényképeket, néhány emléktárgyat is kiállítanak, az egyik sarokban pedig szerkesztőséget rendeznek be, írógéppel, jegyzetfüzetekkel, hamutartóval, mindennel, ami nélkül egykoron elképzelhetetlen lett volna egy újságíró asztala.
– Lapunk jelenlegi csapata sokkal tartozik azoknak, akik előttünk életben tartották a Hét Napot. Mindig boldogan emlékezünk vissza azokra az évekre, amikor a Hét Nap 60 ezer példányban kelt el. Akkor, a nyolcvanas években, többen is azt mondták, hogy ez sajtótörténeti kuriózum, mivel a Kárpát-medencében egyetlen másik hetilapnak sem sikerült hoznia ezt a teljesítményt. Olykor állítólag a NIN-t is leköröztük. Azóta sok minden megváltozott. Nem kell részleteznem, hogy a kilencvenes években mekkora viharokon esett át a Hét Nap. Az akkori szerkesztőség meghasonlott önmagával, így egy időszakban három Hét Nap is létezett a piacon. A lap akkor kezdte el folyamatosan veszíteni olvasóit. Véleményem szerint mi annak a Hét Napnak vagyunk az örökösei, amit az emberek a nyolcvanas évekből, illetve korábbról ismertek, ugyanazt a szellemiséget próbáljuk tovább vinni – fogalmazott Tomek Viktor.

A mostani szerkesztőség azok örökösének tartja magát, akik a nyolcvanas években sikerre vitték a Hét Napot (Fotó: Molnár Edvárd)

A mostani szerkesztőség azok örökösének tartja magát, akik a nyolcvanas években sikerre vitték a Hét Napot (Fotó: Molnár Edvárd)

A lap mindennapjait az állami költségvetési megszorítások miatt beszűkülő lehetőségek nehezítik meg. A foganatosított takarékossági intézkedések miatt a vidéki kollégák legfeljebb csak kéthetente járnak be a szerkesztőségbe. Riportozni, terepre járni is egyre ritkábban van lehetőségük, nem beszélve arról, hogy a szerkesztőségben nincsen elegendő újságíró, hiszen a létszámstop miatt nem tudtak új munkatársakat alkalmazni az utóbbi években nyugdíjba vonuló kollégák helyére. A Hét Napnak jelenleg tizenhét munkatársa van, míg 2012-ben 25-en voltak. Mint azt a főszerkesztő mindehhez hozzátette, a nehézségek ellenére is igyekeznek hetilap jellegű írásokat megjelentetni, nem veszíteni a minőségből.
– 2013-ban befejeződött a lap arculatváltása. Azóta például minden oldala színes nyomtatásban jelenik meg. Honlapunkat is átalakítottuk, modernebbé tettük, így a látogatottsági mutatók egyre jobbak. Véleményem szerint továbbra is meg tudunk felelni a közszolgálatisággal kapcsolatos elvárásoknak és a Hét Nap minden magyar ember hetilapja. A közszolgálatiság és a piaci igények több szempontból is eltérnek egymástól, ebből kifolyólag az utóbbi években sem sikerült anyagilag önállósítanunk magunkat, így java részt továbbra is a tartományi támogatástól függ a sorsunk. Amit sikerként emelnék ki, az az, hogy a Hét Nap eladott példányszáma átlagban 3 százalékot csökkent az utóbbi években. Ez azért jó eredmény, mert globálisan átlagban 5–10 százalékkal csökken a nyomtatott sajtó példányszáma. Sőt, olyan hónapok is vannak, amikor növekedést sikerül produkálnunk. Az arculatváltásnak, a honlapnak és a közösségi oldalakon való jelenlétnek köszönhetően ma többen olvassák Hét Napot, mint néhány évvel ezelőtt. Amit, vagy akit viszont nagyon hiányolok, azok a „régi motorosok”, vagyis azok a nyugalmazott, nagy tapasztalatú újságírók, akiktől a fiatalabb újságírók tanulhatnának. Ebben talán az MNT is segíteni tudna, ha beindulna a mentorprogram – részletezte Tomek Viktor.
SZŰKÜLŐ LEHETŐSÉGEK
László Edit 2012 óta áll igazgatóként a Hét Nap Lapkiadó Kft. élén.

László Edit igazgató (Fotó: Molnár Edvárd)

László Edit igazgató (Fotó: Molnár Edvárd)

Elmondása szerint számára az utóbbi négy év azzal telt, hogy munkatársaival megpróbálta konkurenssé tenni a lapot, hiszen attól, hogy bizonyos kiváltságokat és támogatást élvező kisebbségi lapról van szó, nem lehet nem észrevenni a világ átalakulását, az új trendeket, amelyekhez érdemes alkalmazkodni, ha a fennmaradás a cél.
A kisebbségi hetilap embert és igazgatót próbáló kihívások időszakában üli meg a jeles évfordulót. Bár a lap Kft.- ként került bejegyzésre, kisebbségi sajtóorgánumként állami támogatást is élvez, ezért a közszférához tartozik, így a finanszírozással és az alkalmazottak számával kapcsolatos megszorítások nehezítik meg mindennapjait.
– Bevételünk hetven százalékát biztosítjuk állami támogatásból, a többit pedig magunk teremtjük elő, akár az értékesítésből, akár hirdetésekből. A lehetőségek köre azonban egyre szűkül. Hatalmas probléma, hogy a tartomány területén működő többi kisebbségi médiummal, a Hét Napot kft.-ként jegyezték be. Emiatt több támogatási, pályázási forrástól is elesünk, mivel bizonyos helyeken, illetve pályázatok esetében profitorientált vállalatként kezelnek bennünket. Másrészről viszont úgy viszonyulnak hozzánk, mint egy állami vállalathoz, tehát esetünkben is érvényes a létszámstop, és a pénzeléssel kapcsolatos megszorítások. Ebből a furcsa helyzetből jogilag és gazdaságilag is rengeteg problémánk adódik. Az utóbbi időszakban az is megnehezítette helyzetünket, hogy tavaly nem részesültünk magyarországi támogatásban, ez nagy érvágás volt, például nem tudtuk fizetni a munkatársak, újságírók továbbképzését. Az új szabályozás miatt a külső munkatársak kifizetésével kapcsolatban is nehézségeink voltak, és csak hosszas fejtörést követően sikerült megtalálnunk a mindenkinek megfelelő megoldást. Ellenkező esetben csak nehezen tudtunk volna együttműködni külső munkatársakkal – taglalta László Edit.
Az igazgatónő a nehézségek ellenére sem veszítette el optimizmusát, és hiszi, hogy ha igyekeznek minden lehetőséget kihasználni, ha olykor „falnak mennek”, akkor fennmaradhatnak, vagy akár fejlődhetnek is. Ebben talán az is sokat segítene, ha a Hét Napnak lenne saját jogásza, mert jelenleg bizony nincsen, és László Edit hiszi, hogy emiatt is elesnek bizonyos lehetőségektől, vagy elsiklanak bizonyos szabályok felett, az pedig hatalmas büntetéseket vonhat maga után.
Az alapítónak érdemes lenne megfontolnia, mit szeretne hosszútávon, hiszen az egyre kisebb számú magyar lakosságra három lap is jut, és az internet kérdése is felmerül. Mindenesetre a gazdasági fenntarthatóságot (is) figyelembe véve egy egyeztetett stratégiával kellene irányvonalat adni a további működéshez, vallja a Hét Nap igazgatónője.