2024. március 28., csütörtök
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓNKTÓL

„A Srbijagas nyereséges vállalat”

Dušan Bajatović:13,7 milliárd dinár nyereséget valósítottunk meg, és nem hátráltatjuk az ország EU-csatlakozási tárgyalásait

Még 2005-ben meg kellett volna kezdeni a Srbijagas Közvállalat átszervezését, amely szerint két vállalat jött volna létre, az egyik a földgáz beszerzésével, a másik pedig a földgáz forgalmazásával megbízott vállalat. A jelenleg folyamatban levő EU-csatlakozási tárgyalások 15., energetikai fejezete pedig addig nem nyitható meg, amíg az átszervezés nem valósul meg. Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat vezérigazgatója szerint nem késnek a közvállalat átszervezésével, minden szükséges folyamatot elindítottak már, hogy július 1-jén az átszervezett közvállalat új felállításban folytathassa a munkát, de mint kiemelte, előbb ezeknek a folyamatoknak kell lezárulniuk. A közvállalat nem hátráltatja az ország EU-csatlakozásai tárgyalásait – hangzott el pénteken a Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Beta/Milan Obradović

Fotó: Beta/Milan Obradović

Bajatović beszámolt a közvállalat múlt évi ügyviteli eredményeiről. Kiemelte, hogy a vállalat 13,7 milliárd dinár nyereséget valósított meg, jelentősen többet, mint egy évvel korábban, amikor a közvállalatot a szociális program terhelte. Másrészt nem szüntették meg a földgázszolgáltatást egyes közvállalatoknak és intézményeknek, annak ellenére sem, hogy nem fizettek érte, így a kinnlevőségek 2012-ből, 2013-ból és 2014-ből összesen 129,8 milliárd dinárra gyarapodtak.

Elmondta azt is, hogy az adósság törlesztésének kötelezettsége mellett már ebben az évben jelentős beruházásokat terveznek: 1,71-ről 1,82 millió köbméterre növelnék az eladott földgázmennyiséget, ami a földgázhálózat bővítését jelenti. Új piacokra akarnak betörni, valamint az energiabiztonság kialakítása során is számos beruházás szükséges. A Niš–Dimitrovgrad fővezeték kiépítéséhez az idén elkészül a területrendezési terv, és az udvarnoki gáztározó bővítésének második fázisa is jövőre várható.

Kiemelte, alternatív földgázforrásokat kell találni, hogy jobb áron gazdálkodhassanak. Szerinte a legjobb és legolcsóbb megoldás továbbra is az oroszországi gáz, amelynek az ára egyes mutatók szerint tovább csökken.

Magyarországgal a szerződésünk 2017-ig érvényes. Ezzel a szerződéssel az a baj, hogy fel kell vásárolnunk az egész évi földgázmennyiséget. Már két éve zajlik a per Magyarországgal, ami nagyon sokba kerül – emelte ki a Srbijagas igazgatója, és hozzátette, azt szeretnék, ha Oroszország a szerb–magyar határra tudná kiszállítani a szükséges földgázt. Mint mondta, ez a megoldás azért lenne jobb, mert jelenleg a Magyarországgal kötött szerződés értelmében az egész évi mennyiséget egyszerre kellene megvenni, annak raktározása pedig a szállítási költségek mellett újabb kiadásokkal járna. Ha egyenesen a szerb–magyar határra érkezne az orosz földgáz, az jóval olcsóbb lenne Szerbia számára.

Hogy mi lesz azután, ha lejár a Magyarországgal kötött szerződés, még nem tudni. Hogy továbbra is orosz földgázt, vagy Baumgartenből érkező földgázt vásárolunk-e, majd kiderül. Az viszont biztos, hogy rövid időn belül megoldást kell találni a meghiúsult Déli Áramlat tervezete helyébe, hiszen Kelet-Európa nem maradhat biztos energiaforrás nélkül – magyarázta a vezérigazgató.