2024. április 19., péntek

Az első körben 2413 igénylés

A második körben kiírásra kerülő pályázatok április 3-án 18 órakor jelennek meg a Prosperitati Alapítvány honlapján

Március 31-én lejárt a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett első pályázati kör kérelmei benyújtásának határideje. Mint ismeretes, ebben a körben az érdekeltek falusi házak vásárlására, a mikro- és kisvállalkozások esetében eszközbeszerzésre, továbbá szabványok bevezetésére és működtetésére, turisztikai fejlesztésekre, fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelések beszerzésére, tenyészállatok és méhek vásárlására, jégvédelmi hálók felszerelésére, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére, mezőgazdasági kultúrák öntözésére és az öntözőberendezésekbe való beruházásba, valamint többéves ültetvények telepítésére kérvényezhettek részbeni vissza nem térítendő támogatást.

Juhász Bálint (Góbor Béla felvétele)

Juhász Bálint (Góbor Béla felvétele)

A pénzt Magyarország kormánya a VMSZ vezetésével elkészített terület- és gazdaságfejlesztési program révén biztosítja. Az első pályázati kör iránt kifejtett érdeklődésről, a tapasztalatokról, és a további tervekről Juhász Bálintot, a Prosperitati Alalpítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

A pályázati lehetőségek meghirdetését megelőzően is hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a terület- és gazdaságfejlesztési program iránt. Az elmúlt egy hónap alatt, vagyis március 1-jétől, amikortól a Prosperitati térségi irodákban megkezdődött a kérelmek fogadása, hány igénylést vettek át?

– A tájékoztató rendezvényeken, az irodákhoz befutó megkereséseknél tapasztalt élénk érdeklődés megmutatkozott a beadott pályázatok számán is. Összesen 2413 igénylés érkezett, a pályázaton igényelt összeg pedig eléri az 1,5 milliárd dinárt. Minden pályázati kiírásra több pályázat érkezett be, s  a legtöbbnél túljelentkezés van. Ezt vártuk, erre számítottunk az érdeklődés alapján. Ugyanakkor ezek a számok támasztják alá a program szükségességét, a pályázati kiírások indokoltságát, valamint a Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiáját és Akciótervét, amelyeken az egész program alapul.

Mely pályázati lehetőségek iránt van a legnagyobb érdeklődés?

– Egyértelműen a legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására kiírt pályázat iránt mutatkozott, ugyanakkor nagy volt az érdeklődés a vállalkozások eszközbeszerzésére kiírt pályázatnál is, az öntözőrendszerek kiépítésére és a fóliasátrak építésére, turizmus fejlesztésére, tenyészállatok beszerzésére, és házvásárlásra is sok beadvány érkezett. Azt lehet mondani, hogy általánosan nagy az érdeklődés, s a kiírások találkoztak a vajdasági magyar közösség igényeivel.

A pályázatok átvételével a területi irodák munkatársai a formai értékelést elvégezték. Megtörtént-e már a szakmai értékelők megválasztása, és hogyan zajlik majd az elbírálási és döntéshozatali folyamat?

– A szakmai értékelők kiválasztására március 17-én írtuk ki a pályázatot, tíz napig volt nyitva. Csak online felületen lehetett pályázni. Csaknem 100 szakember adta át pályázatát. Ezek formai átnézése megtörtént. A mai napon mindenki várhatja az értesítést. Akiknek a pályázata elfogadásra kerül, azok a szakmai hálózat részévé válnak, s egyéni felkérés alapján kapnak megbízást. Egy pályázatot legalább két értékelő fog véleményezni. A rendszer nagyon hasonlít az EU pályázatértékelő rendszeréhez. Az értékelők véleményezése és pontozása alapján hozza meg az Igazgatóbizottság a döntési javaslatát, amelyet továbbít Magyarországra.

Mikorra várható az eredményhirdetés?

– Az Általános szabályzat szerint a pályázati határidő után legfeljebb 45 napja van az Igazgatóbizottságnak meghozni a döntési javaslatokat. A munka azon kiírások esetén, ahol szám szerint kevesebb pályázat érkezett be, gyorsabban elvégezhető, ez logikus. Fokozatosan dolgozunk és folyamatosan megjelentetjük az eredményeket, ahogy megteremtődnek a feltételek.

Bizonyára lesznek olyan pályázók, akik nem járnak sikerrel. Mit tanácsol nekik, és mikor nyílik lehetősége ismét próbálkozni?

– A pályázatok sajátossága, hogy többen jelentkeznek, mint ahányan támogatást tudnak kapni. Nem nagyon találkoztam korlátlan támogatási forrással. Természes, hogy nem mindenki nyer, nem mindenki kap támogatást. Ez ilyen értelemben egy versenyhelyzet. Ugyanakkor ez a pályázati kiírás nem egyszeri lehetőség volt. Vasárnap este 18 órakor megjelenik a következő pályázati kör, új kiírásokkal. A program finanszírozása 2018 végéig biztosított, minden évben több pályázati kört fogunk megjelentetni. Mindenkinek azt javaslom, hogy kövesse a Prosperitati Alapítvány pályázati kiírásait, s pályázzon!

Nyitókép: Juhász Bálint (Góbor Béla felvétele)