2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2016

Egységben az erő

Németh Zsolt vajdasági körúton – Topolyán a nemzeti összetartozásról tartott előadást

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke vajdasági körútja során tegnap Zomborba, majd Pacsérra és Topolyára látogatott.

A pacséri református templomban kezdődött Németh Zsolt Topolya községbeli látogatása (Ótos András felvétele)

A pacséri református templomban kezdődött Németh Zsolt Topolya községbeli látogatása (Ótos András felvétele)

Pacséron megtekintette a református templomot és parókiát, ahol Csányi Erzsébet helybeli lelkésznő fogadta. A 2700 lakosú középbácskai település lelkésznője a templomban lezajlott felújítási munkálatokról és az egyházban folyó munkáról szólva kiemelte a fiatalsággal, a gyerekekkel való foglalkozásokat. Pacséron működik református játszóház, nyaranként pedig megrendezik a református gyermek- és ifjúsági tábort. Németh Zsolt ezután rövid, kötetlen beszélgetést folytatott a templomkerti lagóriában a helybeliekkel, majd a faluban két éve megnyílt, különleges vizű tófürdőt nézte meg, ahol jelenleg is építkezés folyik, jó ütemben halad a téli, fedett rész építése.

– Egy kicsit olyan manapság a vajdasági magyar élet, mint az angol gyep. Az angol gyep az általában arról híres, hogy ott öntözik, ahol nő. Ez a közösség egy olyan közösség, hogy érdemes öntözni, locsolni, mert folyamatosan fejlődik, folyamatosan nőnek ki a földből újabb kezdeményezések. Ennek a közösségnek, a vajdasági magyar közösségnek lehet segíteni, és ez a titka annak, hogy a vajdasági magyar közösséget célozta meg a gazdaság- és településfejlesztési program is, amit a VMSZ-szel együttműködésben a magyar kormány elhatározott, és amely program megvalósítása ezekben a napokban, ezekben a hetekben nagy lendülettel látszik. Ez az 50 milliárd forintos támogatási program az egész magyar nemzetpolitika történetében egyedülálló – nyilatkozta a sajtónak pacséri látogatását követően az anyaországi politikus.

Németh Zsolt a pacséri tófürdő bejáratánál vendéglátóival és a VMSZ községi képviselőjelöltjeivel (Ótos András felvétele)

Németh Zsolt a pacséri tófürdő bejáratánál vendéglátóival és a VMSZ községi képviselőjelöltjeivel (Ótos András felvétele)

Németh Zsolt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének meghívására érkezett a Vajdaságba.

– Itt állunk a vajdasági magyarság mögött, azért is örömmel fogadtuk el a kampánykörútra is a meghívást, és bízom abban, hogy az az erő, amely ebben a közösségben látható, az elkövetkező időszakban a magyar–magyar együttműködésnek, a magyar–szerb együttműködésnek köszönhetően, további gyümölcsöket fog majd teremni. Ilyen ez a pacséri fürdő is. Azt láthatjuk, hogy itt már megvalósult valami, de további tervek is vannak, újabb és újabb beruházások mutatják azt, hogy Pacséron, illetve a topolyai községben is megkezdődött valami újszerű a magyarság életében. Abban bízunk, hogy a magyarok érzékelni fogják, hogy van jövő itt, a Vajdaságban, nem kell külföldön, nem kell az anyaországban keresni a jövőt, hanem itt, a Vajdaságban – mondta, majd arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az április 24-ei választásokon.

Mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyfürdő kitörési pontot jelent a közösségnek, hiszen a falusi turizmus alapjai teremtette meg:

– Ennek már látjuk a gyümölcseit, hiszen panziók épülnek, vállalkozásokban gondolkodnak az emberek. Két évvel ezelőtt nyílt meg a tófürdő, most községi és helyi közösségi pénzből egy 540 négyzetméteres fedett részt épül, amely 2-3 hónapon belül elkészül, és ily módon egész éven át tud majd üzemelni.

A pacséri helyszíneken jelen volt Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, valamint a községi tanács tagjai, és a VMSZ-es képviselőjelöltek is. Kislinder örömének adott hangot, hogy bemutathatták mindazt, amiért dolgoztak az elmúlt években, megmutathatták, hogyan lehet a helyi közösségek, az önkormányzat, a polgárok összefogásával eredményeket elérni, együtt megvalósítani a célokat.

Topolyán a magyar politikus ellátogatott a Mezőgazdasági Iskola tangazdaságába, ahol jelentős fejlesztések valósultak meg magyarországi támogatással az elmúlt időszakban. A tangazdaság után az Usluga vállalatban tett rövid látogatást.

A topolyai lakossági fórumon

Németh Zsolt Topolya községben tett körútját Topolya Község Múzeumában zárta, ahol egy lakossági fórumon vett részt. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Nyilas Mihály, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, Egeresi Sándor, a VMSZ tartományi frakcióvezetője, a község vezetői, valamint a párt jelöltjei, koalíciós partnerei, szimpatizánsai.

A rendezvény Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának megbízott igazgatója köszöntőszavaival kezdődött. Ezt követően az államtitkár tartott előadást, amelyben kifejtette, hogy a magyar kormány gazdaságélénkítő programja alkalmas arra, hogy feledtesse a 2004. december ötödikei választásokat, és azt üzeni: fontos számukra, hogy mi történik Vajdaságban. A kérdésre, hogy a magyar kormány miért éppen Vajdaságban kezdi meg a határon túli magyarok lakta térségek támogatását, elmondta, hogy itt vannak olyan struktúrák, emberek, illetve stratégiák, amelyek/akik mögé a magyar kormány oda tud állni. Kiemelte a történelmi szerb–magyar megbékélés folyamatát mint az építkezés fontos mozzanatát, amelyet a Szerb Haladó Párttal együttműködve sikerült elérni. Németh Zsolt beszélt a soron következő választások és azon belül is a tartományi választások után bekövetkező változásokról, Szerbia uniós csatlakozási folyamatáról, hisz mint mondta, az integrációs folyamatban hangsúlyosan napirendre kell kerülnie az emberi és kisebbségi jogok kérdésének. Az államtitkár egy tágabb kontextust érintve kitért Európa jövőjére, a sokat bírált kerítésépítésre, a visegrádi országokkal való együttműködésére, a migráció lehetséges hatásaira. Mindezek miatt elengedhetetlenül fontos a Budapest–Szabadka–Belgrád háromszög tagjai közötti minél jobb kapcsolat és a minél szorosabb együttműködés. Némethet Kislinder Gábor felszólalása követte, majd Pásztor István köszöntötte az államtitkárt és az egybegyűlteket, és kiemelte az előbbi elévülhetetlen érdemeit a már említett történelmi megbékélésben, majd beszélt a választások, a politikai érdekérvényesítés fontosságáról.