2024. április 18., csütörtök

Elfogadták a temetkezésről szóló határozatot

A magánvállalkozók utcai akcióval tiltakoztak, a Pogrebno igazgatónője kiemelte, mindent megtesznek, hogy ne legyenek fennakadások a temetkezésben

Ahogyan az várható is volt, a képviselő-testület tegnapi ülésének gyújtópontjában a temetkezésről és temetőkről szóló városi határozat állt, amely gyakorlatilag a temetést és a kísérő szolgáltatásokat is a Pogrebno kizárólagos hatáskörébe helyezi át.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A témát megfűszerezték a temetkezési magánvállalkozók, akik a városháza díszbejárata előtt egy performance-t rögtönöztek. Ezenkívül elfogadták az idei évi költségvetés első módosítását is.
A temetkezési magánvállalatok dolgozói díszegyenruháikban, Vállalkozó 2016 feliratú gyászkeresztekkel vonultak fel a főtéren, és felsorakoztak a városháza díszbejárata előtt, így tiltakozva a tervezett határozat ellen. A képviselőknek a két sorfal között kellett elvonulniuk.
A képviselők először befejezték a legutóbb megszakadt ülést, ezt követően kezdődhetett el a jelenlegi összetétel 39., minden bizonnyal utolsó ülése.
A költségvetés módosítására elsősorban a közszférában dolgozók racionalizációja miatt van szükség. Mivel az ésszerűsítés keretében csökken azoknak a száma, akik a költségvetésből kapják havi fizetésüket, ezért ilyen jogcímen a kiadások 25,5 millió dinárral csökkennek – ismertette Maglai Jenő polgármester. Azon személyek végkielégítéseire, akiknek ez az intézkedés miatt megszűnik a munkahelyük, 41,5 millió dinárt különítenek el a szociális juttatásokon belül. Ezenkívül megtakarítások is voltak, a tervezettnél kevesebb pénzbe kerül a kisbajmoki ipari parkban tervezett újabb csarnok felépítése, de a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésénél is sikerült takarékoskodni.
Az ellenzéki Demokrata Párt képviselői ezúttal is kritikusan beszéltek a költségvetésről. Saša Vučinić elmondta, szükséges lenne csökkenteni a költségvetésben rejlő irreális összegeket, szerinte az legalább 500-600 millió dinárral nagyobb, mint ami fenntartható. Petar Balažević azt sérelmezte, hogy nem hozták nyilvánosságra, hogy áll a költségvetés jelenleg, három hónap után, illetve feltette a kérdést, igaz-e, hogy a város számlája zárlat alatt volt, mert ő ezt látta a Szerbiai Nemzeti Bank honlapján. A párt képviselői az elbocsátások kapcsán is kritikákat fogalmaztak meg
A polgármester válaszában elmondta, nem tartja korrektnek, hogy épp a DP beszél erről a témáról, amely százszámra alkalmazott embereket, sőt, új vállalatokat, intézményeket hozott létre erre a célra. Maglai kiemelte, a város egy ekkora felépítményt nem tud eltartani, különösen, miután jelentősen csökkent a köztársaságtól kapott pénz.
A képviselők elfogadták a Ludasi-tó partszakaszának részletes rendezési tervét, illetve az egykori Zorka gyár területén kiépülő ipari park részletes rendezési tervét, ezután következett a temetkezésről és a temetőkről szóló határozat megvitatása, amely több mint két órán át tartott.
A határozat gyakorlatilag megvonja a temetkezési szolgáltatások nyújtásának lehetőségét a temetkezési magánvállalatoktól, és ezeket a tevékenységeket a Pogrebno közvállalatra ruházza teljes egészében.
Maglai Jenő polgármester elmondta, egy olyan kérdésről van szó, amely évek óta napirenden van, mivel a kommunális szolgáltatásokról szóló törvény, amelyre a határozat hivatkozik, még 2012-ben hatályba lépett, de mindeddig nem volt meg a politikai akarat az összehangolásra. Az aktuális dokumentum nem az elmúlt 8-10 napban készült el, hanem már egy évvel ezelőtt, az önkormányzat a köztársaság tolmácsolására várt, a törvény ugyanis nem fogalmaz pontosan, nem világos, mit takar a „minden egyéb tevékenység”. A hatályos törvény módosítás előtt áll, tavaly több ízben is ígéret hangzott el, hogy a köztársasági parlament elé kerül az új szöveg, de ez nem történt meg. Most az alkotmánybírósági döntés kényszerítette ki, hogy az önkormányzat elfogadja ezt a szöveget, noha az csak az egyházi földek rendelkezése körül emelt kifogásokat.
A polgármester kiemelte, a határozatot a szakszolgálatok fogadták el, beterjesztője pedig a Városi Tanács. Ő az ülésen a szavazásnál tartózkodott, mert úgy gondolja, lehetett volna kompromisszumos megoldást találni, hogy a piaci verseny mégiscsak megmaradjon. Mint mondta, a temetkezési szférában a legnagyobb nyereséget a sírok és sírhelyek eladása biztosítja, ez pedig mindig is a városi Pogrebno hatáskörében volt.
Stevan Bakić, a Szerb Haladó Párt részéről morbidnak nevezte a temetkezési vállalkozók utcai akcióját. Kiemelte, a város köteles a törvény alapján dolgozni, ez a határozat pedig nem más, mint alkalmazkodás a törvényhez. Szerinte a polgármesternek és a képviselőknek is kötelességük támogatni a közvállalat munkáját, ha pedig nincs rá szükség, akkor meg kell szüntetni.
A határozat elfogadása ellen szólalt fel Josipa Ivanković független képviselő, az SZSZP és a Magyar Mozgalom frakciója is. A kifogások között szerepelt a többi között az is, hogy a város nem irányzott elő pénzeszközöket a határozat végrehajtására, ezért kérdéses, mi lesz a temetkezésekkel április 8-a után, amikor az hatályba lép. A felszólalók szerint a határozat, illetve maga a kommunális tevékenységről szóló törvény is ellentétes a munkajogi törvénnyel, korlátozza ugyanis a szabad piaci versenyt, és monopolhelyzetet eredményez ebben a szférában.
Vesna Prćić, a Pogrebno kommunális közvállalat igazgatónője arról beszélt, hogy a polgárok egyetlen pillanatig sem fogják érezni ennek a döntésnek a következményeit. Elmondta, a város egyetlen dinárt sem irányzott elő ennek a határozatnak a megvalósítására. Mint mondta, a vállalatnak 36 dolgozója van, ebből a racionalizáció keretében hármat el is kell bocsátani, de a Pogrebno mindent megtesz, hogy ne legyenek fennakadások.
A 67 tagú képviselő-testület jelenlévő 43 képviselője végül 31 igen és 12 nem szavazattal fogadta el a határozatot.
A képviselők a napirenden lévő többi pontot is elfogadták, közöttük a Palics–Ludas Közvállalat működési tervét, amelyet a legutóbbi ülésen elutasítottak, a városi idegenforgalmi szervezet működési tervét, illetve a rendkívüli helyzetekért felelős törzskar tavalyi évi jelentését és idei munkatervét.