2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA

FTC–Győr a négyes döntőért

A SEHA-ligában Sterbik Árpád lett az idény legjobb kapusa

A női Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás a tétje az FTC és a Győr párharcának, amelynek első felvonását szombaton rendezik Dabason. A Dunaújváros a női EHF Kupa elődöntőjében lép pályára, a Veszprém pedig a regionális SEHA Ligában igyekszik megvédeni címét vasárnap. A női BL-ben két, nem éppen kirobbanó formában lévő magyar csapat találkozik egymással. A Győr múlt szombaton az NB I.-ben magabiztosan, 33:22-re verte ugyan legnagyobb magyarországi ellenfelét, de szerdán csak egy pontot szerzett Dunaújvárosban. Az ETO tavaly nem szerepelt a budapesti Final Fourban, előtte viszont kétszer is megnyerte a legrangosabb kupát. A négyes döntős rendszer bevezetése óta a ferencvárosiak még nem tudtak bejutni az elődöntőbe, és Elek Gábor vezetőedző elismerte, jelentősen javulniuk kell, hogy most túllépjenek a Győrön.

A Dunaújváros éppen a Győr elleni döntetlennel „melegített” a dán Randersszel szembeni EHF Kupa-elődöntő első, idegenbeli felvonására. Az északi csapatban, amely a párharc esélyesének számít, hemzsegnek a válogatott játékosok. A magyar együttes olyan eredmény elérésére törekszik Randersben, hogy legyen tétje az április 10-ei hazai visszavágónak.

A Veszprém az előző idényben először indult a SEHA-ligában, és meg is nyerte a sorozatot, így címvédőként vesz részt a varasdi Final Fourban. A magyar bajnok a mai elődöntőben a BL-nyolcaddöntőig jutó fehérorosz Meskov Breszttel találkozik. A másik ágon két, a Veszprémhez hasonlóan BL-negyeddöntős ütközik meg: a horvát PPD Zagreb és a macedón Vardar Szkopje. A BL Final Fourért a Veszprém a Szkopjével csap majd össze a hó végén.

Ide kapcsolódó hír, hogy Momir Ilićet, az címvédő MVM Veszprém kézilabdázóját választották a SEHA-liga alapszakaszának legértékesebb játékosává (MVP). A sorrendek az egyes posztokon a játékosok és a vezetőedzők voksai alapján alakultak ki. A veszprémiek közül a balátlövő Ilić mellett a jobbátlövők között Nagy László, az irányítóknál pedig Chema Rodriguez bizonyult a legjobbnak a sorozat hivatalos honlapja szerint. A legjobb kapusnak kijáró elismerés az adai Sterbik Árpádé lett, aki a szkopjei Vardart erősíti.

A SEHA-liga álomcsapata: Sterbik Árpád (kapus, Vardar), Nagy László (jobbátlövő, Veszprém), Chema Rodriguez (irányító, Veszprém), Zlatko Horvat (jobbszélső, Zagreb), Rasto Stojković (beálló, Meskov Breszt), Momir Ilić (balátlövő, Veszprém), Timur Dibirov (balszélső, Vardar). Legjobb védekező játékos: Ilija Abutović (Vardar). Legjobb edző: Veselin Vujović (Zagreb).

A hétvége magyar vonatkozású programja, SEHA-liga, négyes döntő (Varasd), péntek, elődöntő: MVM Veszprém–Meskov Breszt (fehérorosz) – 18 óra, Vardar Szkopje (macedón)–PPD Zagreb (horvát) – 20.30. Vasárnap: a 3. helyért – 16.30, döntő – 19 óra.

Női BL, negyeddöntő, 1. mérkőzés: FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC – szombat 15 óra, Dabas.

Női EHF Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: Randers HK (dán)–Dunaújvárosi Kohász KA – vasárnap 16.30.