2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2016

A szórványlétben is igényes tervekre van szükség

Németh Zsolt zombori látogatásáról

Kétnapos vajdasági körútja során tegnap Zomborba látogatott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, ahol a Dunatáj Civil Szervezet vezetőivel és tagjainak képviselőivel találkozott. Az összejövetelen a civilek és a magyar többségű helyi közösségek, művelődési egyesületek távlati terveiről, megvalósítható stratégiájáról tájékozódott. A Pelt Ilona tartományi képviselő vezette kerekasztalon Pelt előbb üdvözölte a vendéget és Szlákó Józsefet, a Magyar Nemzeti Tanács nyugat-bácskai képviselőjét, majd Péter István, a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztésért Egyesület elnöke fölvázolta a szervezet mintegy tízéves múltját és jelenét, kiemelvén, hogy a pályázatfigyelés és -írás terén sikerült elérni, hogy ezt egy erre szakosodott személy központilag intézhesse, a kis egyesületeknek erre nem kell energiát pazarolniuk, több erejük marad a tényleges munkára. Klenanc József, a gombosi Arany János ME titkára a nagy hagyományú művelődési rendezvények, a Hetesfogat, majd az abból kinőtt Ötös- és Négyesfogat identitásmegőrző szerepéről beszélt. Szó esett a Zsebszínház zombori kulturális missziójáról is.

Igényes programok kellenek a magyar érdekképviselethez – Németh Zsolt, Pelt Ilona, Szakács Csaba, Pribilla Attila (Fotó: Fekete J. József)

Igényes programok kellenek a magyar érdekképviselethez – Németh Zsolt, Pelt Ilona, Szakács Csaba, Pribilla Attila (Fotó: Fekete J. József)

Szakács Csaba, a Városi Tanács kisebbségi kérdésekkel megbízott tagja arról szólt, hogy a magyar képviselet milyen támogatást tud biztosítani a helyi önkormányzatban, illetve a tartományi képviselőházban a szórványban élő magyarság szellemi-kulturális, de nem utolsósorban infrastrukturális igényeinek kielégítésére.

Dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár a régiónak a Kárpát-medencében egyedülálló nyelvi, néprajzi és kulturális értékeit taglalta. Miként mondta, Nyugat-Bácskában számos betelepítés zajlott, és mi magyarok tudjuk, hogy a régió és a magában hordozott értékek sora nem a miénk, de a miénk is. Hangsúlyozta, addig lesz önazonosságunk és önértékelésünk, amíg megőrizzük szellemi és kultúránk tárgyi javait.

Pribilla Attila zombori segédpolgármester a Zombor és Baja közti EU-s projektumokrólszámolt be, különös tekintettel a béregi határátkelő megnyitására a kisteherforgalom előtt, és a hozzá tartozó infrastrukturális beruházásokról. Csíkos János tartományi sportsegédtitkár a témán belül a Pannon-Duna mikrorégió távlati terveit szemléltette, amelyek a Duna Stratégiába beépülve külön hozadékkal bírnak Szerbia, Magyarország és Horvátország érintett térségei számára az infrastruktúra, az idegenforgalom, a sport és a művelődés terén egyaránt.

Az egyéb, politikát és államigazgatást, a magyarság és a kistérségek helyzetét taglaló hozzászólásokat követően Németh Zsolt a következőképpen összegezte a találkozó során szerzett értesüléseit, tapasztalatait és véleményét:

– Az elhangzottakból leszűrhető, hogy nagy tétje van a Szerbiában küszöbön álló, háromszintes választásoknak, mondhatom, ugyanilyen súlya van a választási kampánynak is. El kell mondanom, hogy a magyarországi odafigyelés a gazdaság- és területfejlesztési program során kézzelfogható formát öltött, amit új lehetőségként, új dimenzióként kell fölismerni. Számomra fontos a magyar szórvány, és látom, hogy a szórványban élők belecsimpaszkodnak magyarságukba, kultúrájukba, és ezen keresztül mutatkozik meg, hogy tudatában vannak, miről szól a közösségi élet. Ez egy gazdagabb létformát is jelent, hiszen a nyelvhez, a kultúrához kötődés is sokkal inkább evidencia a szórványban, mint a tömbben vagy akár az anyaországban. Visszatérve a választásokhoz, némi bizonytalanság tölt el a belső megosztottság kockázata miatt, de úgy látom, ez Nyugat-Bácskában nem jelent különösebben nagy problémát. A vitákat belül kell rendezni, a politikai egység megőrzése közös ügy. Hosszú távú terveket kell igényesen megfogalmazni és közösen megvalósítani az érdekérvényesítés politikája mentén – nyilatkozta a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.