2024. április 25., csütörtök

A vajdasági természetvédelem fél évszázada

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Tartományi Természetvédelmi Intézet
A Természetvédelmi Intézet plakettel jutalmazta az együttműködést (Fotó: Ótos András)

A Természetvédelmi Intézet plakettel jutalmazta az együttműködést (Fotó: Ótos András)

A Tartományi Képviselőházban megtartott díszülésen ünnepelték meg tegnap a Vajdasági Természetvédelmi Intézet fennállásának fél évszázados jubileumát, ugyanis az intézet 1966. április 1-jén kezdte meg a munkáját. A díszülés megnyitóján Pásztor István házelnök nagy elismerésnek nevezte, hogy a nehézségeket legyőzve kitartott és kiemelkedő munkát végzett az intézmény, és kiállta az ellentétek próbáját is: az egyik oldalról a természeti kincsek védelmének, felújításának elvárása áll, a másikon pedig az építkezésnek, korszerűsítésnek, beruházásoknak az elvárása, mely sokszor ütközik az előzővel, s a fejlődés gátló tényezőjét látja abban. Ezt az örökös ellentétet azonban sikerrel kezelte a természetvédelmi intézet – állapította meg Pásztor.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős titkár kijelentette: kevesen vannak, akik még nem vétettek a természet ellen, s felfogták, miért fontos megőrzése. Az intézet ötven évét a vajdasági természetvédelem történetének nevezte, melyben arról a pontról, hogy a természetvédelem nem is szükséges, el kellett jutni arra a pontra, hogy a legfontosabb kérdések egyike. Az európai út miatt e téma még hangsúlyosabb lesz a közeljövőben – állapította meg Vasin. Köszöntőbeszédében dr. Slobodan Puzović településrendezési, építkezési és környezetvédelmi titkár elismeréssel szólt arról, hogy az intézet mindig becsülettel, kitartóan védte a környezetet. A természet védelmére nem egyes különleges fajok megőrzése miatt van csupán szükség, hanem azért is, hogy magunknak és gyerekeinknek tiszta levegőt, ivóvizet, egészséges életkörülményeket szavatoljunk – fogalmazott.

Dr. Biljana Panjković, az intézet igazgatója a jubileum fontosságát hangsúlyozta, és bemutatta a tartományi alapítású intézmény fél évszázadát. Díjakat is kiosztottak: plakettel jutalmazták az együttműködésért a Tartományi Képviselőházat, a tartományi kormányt, a köztársasági mezőgazdasági és környezetvédelmi tárcát és más intézményeket is, határon innen és túl. Magyarországról a kecskeméti Kiskunsági Nemzeti Park képviselője vehetett át elismerést.