2024. április 23., kedd

Hamarosan meghirdetik a Galenika eladását

A Galenika magánosítására kiírt versenypályázatot a következő napokban hirdetik meg, így a gyógyszergyár stratégiai partnert kap – közölte tegnap Željko Sertić gazdasági miniszter.
A kormány legutóbbi ülésén döntést hoztak a gyógyszergyár magánosítási modelljéről, a következő napokban várható a pályázat előkészítése, és akkor nyilvánosan is meghirdetik – mondta a miniszter.
– Az a cél, hogy a Galenika stratégiai partnert kapjon, amely a friss tőke befektetésével és az új technológiák alkalmazásával lehetővé teszi, hogy a gyógyszergyár sikeresen működjön, és minden lehetőségét ki tudja használni. Az új partner segítene az elmúlt időszakban felhalmozódott adósságok rendezésében is – mondta Sertić.
A zimonyi székhelyű gyógyszergyár adóssága kb. 220 millió dollár, ebből 50 millió dollárral a bankoknak, a maradék 170 millióval pedig az állami hitelezőknek tartoznak.
– Az adósságok komoly megterhelést jelentenek a vállalatnak. Már több érdeklődő céggel tárgyaltunk, amelyek különféle feltételek mellett vennék át a gyógyszergyár irányítását. A Galenika esetében nem beszélhetünk hagyományos magánosításról, hiszen az egész folyamat részben az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. Megbeszéléseket folytattunk Zlatibor Lončar egészségügyi minisztérrel és a magánosítási tanácsadókkal is, hogy megfelelő megoldást találjunk a Galenika számára – részletezte Željko Sertić.