2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREKI BEOHEMIJA

Mégis lesz csődeljárás?

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság nemrég elfogadta a Beohemija-Inhem társaság átszervezési tervét, amelynek köszönhetően leállították a csődeljárást az ország egyik legnagyobb mosóporgyárában. A hitelezők többsége elfogadta a társaság vezetése által benyújtott átszervezési tervet, de két hitelező mégis panaszt nyújtott be.
A Sberbank kezdeményezésére a Gazdasági Bíróság tegnap mégis végzést hozott az előzetes csődeljárás elindításáról. A bankárok megindoklása szerint ugyanis a Beohemija-Inhem nem a tavaly elfogadott átszervezési terv alapján cselekedett. Hogy ez így van-e, arról a május 10-ére bejelentett előzetes tárgyaláson nyitnak vitát. A bíróság kinevezte az ideiglenes csődeljárási igazgatót, és megtiltotta a vállalat vagyonának elidegenítését.

Tavaly a Beohemija-Inhem vezetése kezdeményezett csődeljárást, miután úgy ítélte meg, hogy azzal átvészeli a válságot. A vezetés szerint átszervezési terv nélkül teljesen leálltak volna a termeléssel, és nagy valószínűség szerint felszámolták volna a kompániát. Ez esetben viszont nem bírták volna kártalanítani a hitelezőket. A társaság adóssága ugyanis (a bankoknak, az államnak, a hitelezőknek és a dolgozóknak) elérte a 2,7 milliárd dinárt, ugyanakkor a kompánia vagyonát 1,3 milliárd dinárra becsülik. Így aztán mindenkinek érdeke, hogy a gyár tovább működjön, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy az adósságot törleszteni tudják.
A termelést mintegy száz dolgozóval folytatták az idén is, de a jelek szerint az átszervezési tervnek a megvalósítása nem haladt a remélt kerékvágásban.