2024. április 18., csütörtök

Érkezik a tavasz, a virágzások, az allergia

Minél inkább enyhül az idő, annál boldogabban vesszük tudomásul, hogy íme, itt a tavasz, kelnek a virágok, zöldell a fű, rügyeznek a fák. Másoknak azonban ez igen nehéz időszak, kezdődik a rémálom: állandó orrfolyás, könnyezés, szemgyulladás, tüsszögés, köhögés és sajnos fulladás is.

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben, és az allergiások tünetei is jelentkezhetnek.

A ma már népbetegségnek számító allergia egyre nagyobb problémát jelent. Az utóbbi 10 évben megkétszereződött a betegek száma. A lakosságnak csaknem a 20%-a szenved valamilyen allergiás betegségben. A leggyakoribb közülük a szénanátha.

Ahogy eljön a melegebb idő, egyre többet tartózkodunk a szabadban, sétálunk, kirándulunk. A nyírfa, a mogyoró barkái és a tavasszal nyíló virágok pora az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket váltanak ki.

Az allergiát allergének idézik elő. Négy csoportra oszthatjuk őket:

Miért jelentkezik az allergia? És miért csak egyes embereknél?

Ma már bizonyított tény, hogy az allergia megnyilvánulására több tényező is kihathat: ilyenek a hajlam-öröklődés, gyógyszerek, vegyszerek, növények, állatok, legyengült immunrendszer és nem utolsósorban a mindennapi stressz.

Az allergiát bármi kiválthatja, de többnyire idegen fehérje vagy növényi eredetű anyag áll a háttérben. A körülöttünk, vagyis a környezetünkben előforduló leggyakoribb allergének: fű, virágok és fák pollenjei, állati szőr és toll. Az allergiás hajlam genetikailag is örökölhető. Leggyakrabban a fák, füvek pollenje vált ki allergiát. Ez a szénanátha.

Az allergiát gyógyítani kell. Mi az, ami ellen harcolunk? Mivel is kezeljük az allergiát? Amikor megállapítottuk, hogy mi váltja ki, már könnyebb dolgunk van. Elsősorban kerüljük a kiváltó okot, legyen az kutya, macska, parlagfű, hajfesték, gyógyszerek vagy stressz.

A gyógyszeres kezelés kötelező, amikor nincs más megoldás. Ez történhet antihisztaminokkal, kenőcsök, cseppek, tabletta vagy injekció formájában. Súlyosabb esetekben kortikoszteroidokat használunk, ami ugyanúgy megtalálható az említett formában.

Természetes gyógymódok is léteznek, ilyenek a:

Ajánlatos vitaminok használata is: A-, E-, C- és B-vitamint tartalmazó ételeket kell fogyasztani a nyálkahártya erősítése és a szervezet ellenálló képességének a javítása érdekében. Védik a nyálkahártyát, így természetes antiallergénként is hatnak. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Meg kell azonban jegyezni, hogy ilyenkor tavasszal alacsonyabb a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma, különösen igaz ez a melegháziakra, de vonatkozik az importáltra is.

Március-áprilisban kell először odafigyelni, ilyenkor kerül a levegőbe a mogyoró, a ciprusfélék, a nyárfa pollenje. A pollenkoncentráció mindig magasabb a meleg, száraz, szeles napokon. Ilyenkor maradjunk a lakásban, különösen kora reggel, késő délután és kora este. Faluhelyen, különösen szántóföldekkel körülvett területeken, napközben a legnagyobb a levegő pollentartalma, és estére csökken. Városban ez fordítva van, inkább az esti órákban mérhető a magasabb pollenszám.

A cikkeim végén szeretek tanácsot adni, a tapasztalataimra alapozva: ha tudjuk, hogy allergiában szenvedünk, kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, és hallgassuk meg a véleményét. Nagyon sok beteg nem veszi komolyan egyes gyógyszerek káros hatását, mert csak arra gondol, hogy az adott pillanatban hatékony legyen. Ne feledjék: az orvosok azért vannak, hogy a beteget tanácsokkal lássák el és gyógyítsák – és a jövőben is ezt szeretnénk tenni!