2024. április 19., péntek

Ostrvo šeika u Bečeju?

Arapski investitor zainteresovan je za izgradnju banje, a gradio bi luksuzne vile prvenstveno za goste iz država „Zaliva“

Za volju kuvajtskih šeika, koji bi, prema obećanjima u Bečeju, izgradili akvapark, spa i velnes centar, hotel i trgovački centar, rukovodstvo Srbije je uprkos slovu zakona obrisalo pravo korišćenja JP „Vode Vojvodine“ i promenilo namenu Bečejskog ostrva, koje se nalazi između dve prevodnice, a za koje postoji živo interesovanje od strane potencijalnog arapskog investitora – tvrdi u svom istraživačkom tekstu „VOICE“, istraživačko-analitički centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Prema autoru teksta, vlada je ostrvo proglasila svojinom Republike i poklonila opštini, dok drugi tvrde da je ostrvo, površine više od sedam hektara, u vojvođanskoj svojini.

U interesu da se investicija, koja je procenjena na 120 miliona dolara, ostvari u gradu, ministar privredeŽeljko Sertić i gradonačelnik Bečeja Vuk Radojević su u maju prošle godine potpisali memorandum sa kuvajtskom firmom „Algharim National” i novosadskim „Arab-investom“ u kojem stoji da će investitor osigurati 120 miliona dolara, a srpska vlada i lokalna samouprava Bečeja više od 24 hektara građevinskog zemljišta za zajednički projekat, od kojih će se sedam hektara, kolika je površina ostrva, proglasiti vlasništvom lokalne samouprave umesto državne. Jedan od domaćih partnera Kuvajćana je iVladimir Galić, jedan od čelnika Srpske napredne Stranke, i poslanik u pokrajinskoj skupštini.

Prema tvrdnjama teksta potreba za promenom vlasnika se pojavila zbog činjenice što je ostrvo vodno zemljište, koje se prema zakonima Republike Srbije, ne može da se ponudi na prodaju, a samim tim se na njemu ne može ni graditi, pa je zbog toga prvo trebalo da se preimenuje sa vodnog u gradsko građevinsko zemljište. Prema planovima tu bi se izgradili tereni za ekstremne sportove, a održavale bi se i druge manifestacije. Izgradile bi se luksuzne vile sa bazenima, isključivo za arapske goste, prvenstveno one koji dolaze iz zemalja „Zaliva“. Ostrvo je do 15. decembra moglo koristiti JP „Vode Vojvodine“, a nakon toga je pravo korišćenja izbrisano iz katastra. Nadležni u JP „Vode Vojvodine“ su autoru teksta objavljenom na sajtu „VOICE-a“ izjavili da je nosilac vlasničkog prava Republička direkcija za imovinu i da su se zbog toga obratili Pokrajinskom javnom pravobranilaštvu u čijoj nadležnosti je zaštita prava pokrajine na javnoj svojini zaštitniku prava, ali sa te adrese još nisu dobili odgovor.

Činjenica što pravobranilac nije koristio pravo žalbe potvrđuje da se proces odvijao u skladu sa zakonima – tvrdio je gradonačelnik Bečeja, Vuk Radojević, u intervjuu datom lokalnom listu „Bečejski mozaik“. Prema njegovom mišljenju, radi se samo o predizbornom triku, ostrvo je u državnoj svojini, još nije predato u nadležnost lokalne samouprave, a od Vojvodine nije oduzeto ništa, samo se „desila katastarska korekcija“. I on tvrdi da je prema podacima katastra ova parcela zapravo evidentirana kao poljoprivredno, a ne kao vodeno zemljište, koje je već pre više godina preimenovano u građevinsko zemljište.

- Ništa nismo poklonili nikome. Poštujući zakone, tokom javne nabavke, ove parcele ćemo ponuditi potencijalnim investitorima za kupovinu, ali će se, pre toga, zemljišta u državnoj svojini morati predati u vlasništvo lokalnoj samoupravi. Poneki vide zaveru tamo gde joj nije mesto – izjavio je Radojević.