2024. március 29., péntek

Mennyit várakozunk a gyermekorvosnál?

Muškinja dr. Montányi Gabriellával, a zentai gyermekgyógyászati rendelő főorvosával arról beszélgettünk, hogyan tudják ellátni feladataikat, mennyi a várakozási idő, a szülők hogyan viszonyulnak a bejelentkezési listás rendszerhez.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A gyermekgyógyászati rendelőben jelenleg 3 szakorvos dolgozik, és mindegyikhez egy úgynevezett csapatvezető nővér tartozik. A pácienseknek, attól függetlenül, hogy tanácsadásra hozzák a gyermeküket vagy a beteg oldalra kell jönniük, be kell jelentkezniük. A betegek az aktuális napra kapnak időpontot, a tanácsadóban előre lehet jegyeztetni későbbi időpontra is. A betegeket szinte kivétel nélkül fogadjuk aznap. Ha túl sok magas lázzal jelentkező gyereket kell megvizsgálnunk, akkor előfordulhat, hogy megkérjük a szülőket, hogy az adminisztrációs ügyeket később intézzék.

Mikor és hogyan lehet időpontot kérni?

– Ha beteg gyermekkel jelentkeznek telefonon 7.30 után. Ez azért van, mert a személyesen megjelent páciensek mindjárt sorszámot kapnak. A délutáni váltásban 14.30 után fogadjuk a telefonhívásokat. Ha a nővér nem veszi fel a telefont, akkor a másik vonalon beszél. Az a nővér, aki a telefonnál van, személyesen is fogadja a pácienseket, megnyitja az elektronikus kartont, egyezteti az egészségügyi könyvecske adatait (sok szülő gyakran változtat munkaadót, és emiatt mindig új adatokat kell rögzíteni a páciens neve mellé). Most jelentek meg a kis műanyag kártyák, amelyeken a leolvasó nem mindig ismeri föl az adatokat, vagy nem egyeznek az adatok az elektronikus kartonon találtakkal. Ennek kijavítása is időbe telik. Közben a tolóablaknál megjelennek a vizsgálaton átesett páciensek és a vényeket, utalókat tölti ki a nővér.

Hány beteget fogadnak egy nap és mi számít sürgős esetnek?

– Az orvosnak 36 vizsgálatot kellene naponta elvégeznie. Most, az influenza idején ez a szám rendszeresen 50 körül van orvosonként. Soron kívül sérülésekkel, magas lázzal jelentkező pácienseket, mérgezetteket, allergiás tünetekkel érkezőket, súlyos asztmás rohammal jelentkezőket, komoly szívhibával érkezőket, cukorbetegségből eredő rendellenességgel jelentkező gyermekeket részesítünk előnyben.

A bejelentkezési lista bevezetése előtt előfordult, hogy 50 szülő a beteg gyermekével ott várta sorát a váróban munkakezdéskor. Most, ha jól működik a bejelentkezés, mindenki időre érkezik, és nincs rendkívüli eset, előfordulhat, hogy a szülő, közvetlenül az érkezése után be is mehet a rendelőbe beteg gyermekével, és közben ő már a negyvenedik, esetleg az ötvenedik beteg aznap.

A gyermekeknek választott orvosuk kell, hogy legyen, a panaszokkal elsősorban őt kell megkeresni. Az orvosoknak a gyógyításon kívül egyharmad munkaidőben megelőző munkával, szűrővizsgálatokkal is foglalkozniuk kell. Saját képzésük miatt és a licence fenntartása érdekében szakmai továbbképzéseken kell részt venniük Zentán és vidéken is. Emiatt a választott orvos nem mindig elérhető. Amennyiben halasztható a vizsgálat, a szülő a választott orvost a legközelebbi rendelési időpontban keresheti fel. Amennyiben sürgős az eset, az épp rendelő szakorvos látja el a beteget.

Krónikus betegek gyógyszereit kiírjuk úgy, hogy a szülőnek nem kell sorban állnia. Ha rendszeresen behozzák a zárójelentéseket, szakorvosi véleményeket, amelyek alapján kiírhatjuk a gyógyszereket, a rendelési idő után ezt meg is tesszük. A gyermekgyógyászati szakrendelő orvosai rendszeresen ügyelnek a kórházban is. Emiatt előfordul, hogy a rendelő szakorvosa kórházi ügyelet után rendel, így a munkája elvégzésében még fokozottabban kell figyelnie. E nélkül is előfordul, hogy egy-egy pácienst nem tudunk 10–20 perc alatt ellátni, és a várakozó szülők méltatlankodnak. A mi munkánk nem sablonszerű: kezdő szülőknek több időt kell szentelnünk, de egy bonyolultabb betegség is igényelhet több időt. Vannak dokumentumok, amelyek kitöltése is sok időbe telik. Ha a szülő ezt előre jelzi, akkor nem borul föl a várakozási rend, mert kellő időt tudunk rájuk szánni. A zentai középiskolákban tanuló vidéki diákok sürgősségi ellátását is mi végezzük. A környező településeken nem rendel délután gyermekorvos, és ezeknek a diákoknak az ellátása is sürgős esetben a mi rendelőnkben történik.

A régi öt szakorvos helyett pillanatnyilag három gyermekgyógyászunk van. Az adminisztráció növekedett, még ha a pácienseink száma csökkent is. Hétköznap és hétvégén, ünnepnapon, és ha kell, a kórház rendelőjében éjszaka is igyekezünk elvégezni a ránk háruló munkát – fogalmazott a gyermekgyógyászati rendelő főorvosa.