2024. április 25., csütörtök

Új padokban a kisdiákok

Remény van a szórványban is a magyar oktatás megőrzésére – mondta Törökkanizsán Nyilas Mihály

Tegnap délelőtt a törökkanizsai községben tett látogatása alkalmával Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és munkatársai ellátogatottak a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolába és annak kihelyezett majdányi és oroszlámosi részlegébe, valamint felkeresték az Alapfokú Zeneiskolát is.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Az oktatás területén szorosan együttműködünk a törökkanizsai önkormányzattal. Az oktatási titkárság tavalyi pályázatán sikeresen szerepelt az általános iskola és a zeneiskola is. A támogatásból vásárolt felszerelés a diákok oktatását és nevelését segíti. A majdányi és az oroszlámosi tagozatokban is meggyőződhettünk róla, hogy eredményes munka folyik, a támogatásokat hasznosan és célszerűen használták föl. A falvakban csökkent a magyar diákok száma, de továbbra is működnek a kis létszámú magyar osztályok, remény van a megmaradásukra és a magyar oktatási rendszer megőrzésére a szórványban is – mondta Nyilas Mihály.

– A törökkanizsai községbe érkezett felszerelés, amelynek beszerzését támogatta az oktatási titkárság, megközelítőleg egymillió dinár értékű. Már nagy szükség volt a bútorok, főleg az iskolapadok és székek cseréjére. A zeneiskolában különböző hangszereket, fél tucat hegedűt vásároltak, amelyek szépen szólnak a tehetséges diákok kezében.

Az iskolákban tájékozódtunk, hogy mire van még leginkább szüksége a tanintézményeknek a tanítási és tanulási feltételeinek javításra. Az idei oktatási támogatásokra még néhány napig lehet pályázni, az általános iskola és a zeneiskola is már idejében átadta az újabb pályázatát. Még több tanterem vár bebútorozásra Törökkanizsán és a kihelyezett tagozatokban. A zeneiskolában interaktív táblát és számítógépeket szeretnének vásárolni, ami az oktatás további korszerűsítését szolgálja – mondta többek között Nyilas Mihály.

A törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, Újhelyi Nándor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy gyümölcsöző kapcsolatokat ápolnak a tartományi oktatási titkársággal. Kiemelte, hogy Majdányon és Oroszlámoson a híresztelések ellenére a magyar osztályok továbbra is meg fognak maradni, és őszre is várják a kisdiákokat.

Az iskolalátogatásokon részt vett Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is, aki a magyar nyelven folyó oktatással kapcsolatban elmondta, hogy az MNT, az oktatási titkárság és a törökkanizsai önkormányzat közös erőfeszítésének köszönve az általános iskolában a második félévtől már az informatika tantárgyat is magyar nyelven tanulhatják a magyar ajkú diákok. Az előző félévben káderhiány miatt szerbül folyt az oktatás. Az MNT a jövőben is arra törekszik, hogy a magyar tanulók minden tantárgyat az anyanyelvükön tanulhassanak.

Nyilas Mihály törökkanizsai látogatása alkalmával vendéglátóival, az általános iskolában Snežana Bajić igazgatónővel, a zeneiskolában pedig Aleksandra Neckov igazgatónővel megvitatta az oktatás és nevelés aktuális kérdéseit is.