2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Sziporkázott a jelen és a jövő

Lehetséges, hogy nem tévedés, ha azt állítjuk, hogy Novak Đoković és Dominic Thiem nyolcaddöntője Miamiban a jelenlegi és a jövő világelsőjének viadala volt. Đoković nyert, és bejutott a negyeddöntőbe, ám ilyen kemény csatája az idén még csak egy volt, az a szintén nyolcaddöntő Melbourne-ben, amikor Gilles Simont csak öt játszmában tudta felülmúlni. Thiem újra be tudta bizonyítani, hogy az elkövetkező tornákon komolyan számolni kell vele, s ha elkerülik a sérülések, rövidesen a legjobb tíz között találjuk.

A valamivel több mint százperces gigászi csatában telt meccsen Đoković 15 break-labdával találta magát szemben. Ennek oka nemcsak az osztrák jó játéka, hanem Novak valamivel kockázatosabb adogatása is. A világelső 9 kettős adogatási hibát is vétett, de a legfontosabb pontok esetében rendre a feladat magaslatán állt, elsősorban 22 éves ellenfele második adogatásakor volt eredményes, így 14 break-labdát sikeresen hárított, az idei mérlegét pedig 25:1-re javította.

Đoković az elődöntőért ma hajnali 3 tájban kezdett a cseh Tomáš Berdychhel, ami 25. csatájuk Novak 22:2-es vezetésével. A világelső volt a sokkal esélyesebb, nem remélhetett kimondottan könnyű meccset, hisz a cseh a múltban gyakran méltó ellenfél volt, de csak kétszer, 2010-ben Wimbledonban és 2013-ban Rómában volt képes nyerni. Ha Đoković a negyeddöntőt is sikerrel vette, pénteken a Goffin–Simon-párharc továbbjutója következik.

Nagy formában levő teniszezők rangadója a negyeddöntő többi meccse is. A játékstílusban erősen hasonló David Goffin és Gilles Simon csak másodszor találkozik, tavaly Queensben Simon nyert. Miloš Raonić visszajut a legjobb tízbe, ha legyőzi az ausztrál Nick Kyrgiost, aki viszont siker esetén először tör be a legjobb húsz közé. Negyedszer játszanak, Raonić 2:1-re vezet. Nisikori és Monfils meccse a torna egyik leglátványosabb összecsapása lehet, eddigi egyetlen meccsüket pedig a japán nyerte.

Bacsinszky Tímea még egyszer bravúrt vitt véghez. Agnieszka Radwanska után Simona Halepet is hátrányból győzte le, és bejutott az elődöntőbe, amelyben a veterán orosz Szvetlana Kuznyecovával mérkőzik. A tét a ranglista 13. helye, ami valójában a 11. pozíciót jelenti, hisz előttük van még a már visszavonult Flavia Pennetta és a büntetés alatt álló Marija Sarapova, akik rövidesen nagyot esnek a listán. Az este Viktorija Azarenka Konta Johannával mérkőzött, Angelique Kerber pedig az amerikai Madison Keys-szel. Négyük közül már csak az újra második Kerber nem haladhat, viszont ha tornagyőztes lesz, 2000 pont alá szorítja hátrányát az éllovas Serena Williamsszel szemben.

Ivana Jorović ásszal fejezte be tegnap az orosz Jeliszaveta Kulicskova elleni meccsét a francia Croissyban. A szerbiai tehetség a negyeddöntőben még egy orosszal, a 27 éves Alekszandra Panovával találkozik. Leonban kiesett Nikola Milojević, a múlt héten San Luis Potisiban bajnok Peđa Krstin pedig az éjjel a – ranglistán 97. – japán Juicsi Szugitával kezdett. 

Júniusban lehet Sarapova ügyének fegyelmi tárgyalása

Az Orosz Teniszszövetség elnöke szerint júniusban kerülhet sor a fegyelmi tárgyalásra a volt világelső Marija Sarapova doppingügyében. Az ötszörös Grand Slam-győztes játékos versenyengedélyét felfüggesztették, miután kiderült, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, meldonium jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

Samil Tarpiscsev most azt mondta: nem hivatalos az információ, de szerinte júniusban lehet az ügy tárgyalása. Hozzátette: folyamatosan kapcsolatban van a sportolóval, aki folytatja az edzéseket.

Sarapovát akár négy évre is eltilthatják, de ha be tudja bizonyítani, hogy nem szándékosan, illetve nem teljesítményfokozás céljából szedte a szert, enyhébb is lehet a büntetés. A játékos azzal védekezik, hogy egészségi okokból évek óta szed meldonium tartalmú gyógyszert, és nem volt tudatában annak, hogy a szer január elsejétől tiltólistás lett.

MIAMI. – A női torna negyeddöntőjében: Bacsinszky–Halep 4:6, 6:3, 6:2, Kuznyecova–Makarova 6:7, 6:4, 6:3, férfiak, nyolcaddöntő: Đoković–Thiem 6:3, 6:4, Berdych–Gasquet 6:4, 3:6, 7:5, Goffin–Zeballos 7:5, 6:3, Simon–Pouille 6:0, 6:1, Raonić–Džumhur 6:0, 6:3, Kyrgios–Kuznyecov 7:6, 6:3, Nisikori–Bautista 6:2, 6:4, Monfils–Dimitrov 6:7, 6:3, 6:3.

LEON. – A challenger 1. fordulójában: Szafvat–Milojević 3:6, 6:4, 7:6.

CROISSY. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Jorović–Kulicskova 6:3, 6:0.

OSPREY. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Schiavone–Krunić 6:1, 2:5 – félbeszakadt.

ANTALYA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bukta–Stachova 6:2, 6:1.