2024. április 19., péntek

Magyarországot is megfenyegette az Iszlám Állam

„Ma Brüsszel és reptere, holnap Portugália vagy Magyarország is sorra kerülhet”

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik weboldalán, ahol rendszeresen jelennek meg fenyegetések, két közleményt is közzétettek: az egyikben az Egyesült Államokat fenyegették meg, a másikban pedig „Portugáliától Magyarországig” az egész Európai Uniót.

A brüsszeli terrortámadások csak a kezdetét jelentik az Iszlám Állam (IÁ) európai hadjáratának – írja a Washington Timesaz Al-Wafa dzsihadista médiaszervezete által kiadott írások alapján.

Az egyik közlemény Magyarországra is kitér: részletezik, hogy az egész Európai Unió fenyegetés alatt áll, és nincsenek kivételek. „Ma Brüsszelre és repterére sújtottunk le, holnap akár Portugália vagy Magyarország is sorra kerülhet” – írják a címben.

Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a két ország említése nem azt jelenti, hogy ott csapnának le legközelebb a dzsihadisták, hanem, hogy az Iszlám Állam keze bárhová elér – olyan országokba is, amelyek egyébként nincsenek a terroristák célkeresztjében.

A másik közleményben az IÁ az Egyesült Államokban tervezett merényletekre utalva rögtön az elején világossá teszi, hogy „Amerika, te következel”. Ugyanis „a muszlimok nem fogadják el a megaláztatást és nem felejtik el visszafizetni a kölcsönt”.

Az Al-Wafa az Irakba bevonuló amerikai katonákat vádolja fiatal lányok megerőszakolásával, amiért „most fizetnie kell az egész országnak”.

„Nem felejtettük el a szüzeink sikolyait, akiket az iraki invázió során megerőszakoltatok” – írja a cikk. Ezért az ISIS „lerombolja Amerika mítoszát”, „elfogja asszonyait”, hogy aztán a „legolcsóbb áron” adja el őket rabszolgaként, és „muszlimként nevelje fel a gyerekeit”, akiket majd kiképzett harcosként fog visszaküldeni Amerikába.

Példaként említi a dzsihadista cikk a San Bernardino-i és a párizsi vérengzés elkövetőit. „Mi lesz, ha tíz Syed Farookot küldünk majd hozzátok? Vagy nyolc olyan oroszlánt, mint a hősök, akik lángra lobbantották Franciaországot (november 13-án)?”

Arra is figyelmeztetnek, hogy nem fognak válogatni, ha támadásra kerül sor: bombákkal és robbanóövekkel és fegyverekkel fognak lecsapni a lakosságra.

Mint írják, egy ember sincs biztonságban. „Célba vesszük a hadsereget, a rendőrséget, a nőket, férfiakat, az öregeket és a gyerekeket. Nem hagyunk életben senkit közületek” – írja az Al-Wafa.

A Washington Timesnak Robert Maginnis amerikai terrorista szakértő úgy kommentálta a cikket, hogy a Szíriából és Irakból visszatértek között, illetve az európai muszlim közösség tagjai között is számos ember lehet, akik örömmel folytatnák Európa terrorizálását. A kontinens pedig egyelőre nem képes „közösen dolgozni, hogy megelőzze a jövőbeni támadásokat”.

A kormány komolyan veszi az Iszlám Állam Magyarországra vonatkozó fenyegetéséről szóló információt – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a magyar kormány komolyan veszi, elemzi, értékeli ezt az információt, csakúgy, mint a belbiztonságot érintő összes fontos adatot. Elmondta, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter a terrorellenes akciótervről. Bakondi György ezzel kapcsolatosan arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy „a napi politikától eltávolodva” támogassák a magyar emberek biztonságára irányuló fontos lépéseket, és közösen keressenek megoldásokat.

Emlékeztetett, hogy Magyarországon jelenleg a hármas (közepes) terrorfokozat van érvényben. A magyar hatóságok mindent megtesznek, hogy kellő időben és megfelelő hatékonysággal tudjanak fellépni a terroristák megjelenése ellen – mondta a miniszterelnök főtanácsadója.

Szólt arról is, hogy a belga elemzések azt mutatják: az a terroristasejt, amelyik Párizsban és Brüsszelben is súlyos terrorcselekményt követett el, döntően „a tömeges illegális migráció által kinyitott ellenőrzés nélküli áthaladást kihasználva jutott vissza” többnyire Nyugat-Európába.

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam mostani fenyegetése miatt tervezik-e emelni a magyarországi terrorkészültséget, Bakondi György nemmel válaszolt.