2024. március 29., péntek

Görögország április 4-én megkezdi a migránsok visszaküldését

Görögországnak az a szándéka, hogy hétfőn visszaküldi Törökországba az illegális bevándorlók első, ötszáz fős csoportját a tíz napja létrejött EU-török megállapodásnak megfelelően - értesült az AFP francia hírügynökség európai uniós forrásokból.

"Van egy jelentős kötelezettségvállalás Törökország és Görögország részéről, amelynek értelmében április 4-én ötszáz embert visszaküldenek Törökországba, hacsak az utolsó pillanatban nem merül fel valamilyen probléma" - közölte az idézett tisztségviselő. A tájékoztatás szerint azokat a "szíriaiakat, afgánokat és pakisztániakat" viszik vissza Törökországba, akik nem kértek menedéket.
Egyelőre nem tudni, melyik égei-tengeri szigetről küldik vissza első körben a migránsokat, és az sem világos, hogy hajóval vagy repülővel utaztatják őket.

Egy görög kormányzati forrás ugyanakkor azt közölte, hogy nem tudja megerősíteni a szóban forgó tervet, sem pedig az érintettek számára vonatkozó információkat. "Görögország nem zárja ki, hogy hétfőn visszaküld bizonyos migránsokat az EU és Törökország közötti megállapodással összefüggésben" - mondta, hozzátéve, hogy "a folyamatot még egységesíteni kell".

A görög illetékes hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókat az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) hajóinak fedélzetén kell Törökországba szállítani, s valószínűleg Leszbosz vagy Híosz szigetéről kezdik meg visszaküldésüket.

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A március 20. óta hatályos megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Görögországban jelenleg több mint 51 ezer menekült és migráns tartózkodik, s az EU-török megállapodás ellenére naponta továbbra is százak érkeznek Törökországból. Március 9. óta a balkáni államok kizárólag az érvényes úti okmányokkal és vízummal rendelkezőket engedik be.