2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Vádaskodás és ígéretek a nyugdíjasoknak

A tegnapi nap folyamán kampányoló pártok az eddig jellemző hangulatban igyekeztek megszerezni a szavazók támogatását az április 24-én megtartandó köztársasági, tartományi és helyhatósági választásokra: sokat vádaskodtak, és sokkal kevesebb szót ejtettek konkrét programterveikről.

A Demokrata Párt továbbra sem dolgozta fel a pártjának aktivistáit ért vasárnapi támadást. Legalábbis erre engedett következtetni Nataša Vučković, a DP alelnökének nyilatkozata, amelyben elégedetlenségének adott hangot, amiért távozhatott a fogdából, és szabadlábon védekezhet az a négy személy, aki vasárnap Belgrádban egy piacon rátámadt a kampányoló demokratákra. Vučković, aki az incidens megtörténtekor ott volt a piacon, megbukottnak minősítette a Szerb Haladó Párt négy évvel ezelőtti azon ígéretét, hogy igazságos és biztonságos országot épít ki.

Ugyanezzel az incidenssel kapcsolatban az SZHP a demokratákat vádolta meg. Az incidensről közzétett felvételen mindenki láthatja, hogy Dragan Šutanovac, az állítólagos áldozat közelítette meg leszámolás céljából az ismeretlen személyeket, áll a haladók közleményében.

Szintén a haladók soraiból Nebojša Stefanović alelnök, belügyminiszter pedig azokra a vádakra reagált, hogy a párt kampányvideójában rendőrök is feltűnnek. Elmondta, hogy nem rendőrökről, hanem rendőregyenruhába öltözött statisztákról van szó.

Annak a lehetősége, hogy a haladók háza tájékán nem zavartalan az egyetértés, azt követően merült fel, hogy olyan sajtóállítások jelentek meg, amelyek szerint az SZHP tartományi szervezetének tagsága rendkívül elégedetlen, amiért a párt tartományi listavezetője Maja Gojković. A tartományi haladók elmondása szerint Vučić pártelnök a listavezetői pozíciót még tavaly novemberben odaígérte Igor Mirovićnak, a párt tartományi szervezete elnökének. Mirović állítólag a napokban tárgyal Vučićtyal arról, hogy miért másította meg szavát.

Aleksandar Vučić kormányfő, az SZHP elnöke tegnap nem pártjának elégedetlenkedő tagjaival, hanem az EBESZ szerbiai küldöttségének vezetőivel tárgyalt a választásokról, illetve reményét fejezte ki, hogy az EBESZ munkatársai szakszerűen járulnak hozzá a választások igazságos és szabályszerű lebonyolításához.

A Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja személyesre vette a hangot. Milan Krkobabić pártelnök szavai szerint az igazi győzelem akkor jön el, ha a nyugdíjasok önmagukkal lépnek koalícióra, önmagukkal és családjukkal, szomszédaikkal, városuk, falvuk többi lakosával. Szavai szerint „minden asszony, akinek a férje valamelyik másik pártra szavaz, tegye majd fel magának a kérdést, hogy a szomszédasszony, akinek a férje ránk szavazott, vajon miért volt nála meggyőzőbb”.

Konkrét terv és ígéret tegnap egyedül a Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíciójának kampányrendezvényén és Saša Radulović volt gazdasági miniszter, az Elég volt mozgalom elnökének sajtónyilatkozatában hangzott el – azzal, hogy Radulovićék egyelőre nem adták át választási listájukat. Az SZDP–Dveri szerint a nyugdíjakat a tavalyi csökkentés előtti szintre kell visszaállítani, Radulović pedig az állami támogatások politikáját kérdőjelezte meg. Az Elég volt mozgalom első embere szerint ésszerűtlenség, hogy az állam hatalmas pénzeket fizet külföldi beruházóknak az újonnan megnyíló munkahelyekért. Mint kifejtette, ezzel az állam elnyomja a családi vállalkozásokat, amelyek 1,6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak.