2024. április 20., szombat

Muzslyán befejeződött a 46. MIRK

Muzslya ötödszörre is jó házigazda volt (Fotó: Kecskés István)

Muzslya ötödszörre is jó házigazda volt (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán ünnepi műsorral és a díjak kiosztásával befejeződött a 46. MIRK, a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállítása. Mint ahogy a tegnapi zárónapon elhangzott, ez volt az utóbbi évek egyik legtömegesebb ilyen jellegű rendezvénye. Az ötnapos rendezvényt a Szervó Mihály Általános Iskolában tartották meg, a díjkiosztó pedig a Petőfi Sándor MME székházában volt.
A Nagy csoportok kategóriájában (közösen) a muzslyai Nők Klubja, a Szervó Mihály Általános Iskola és a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja kapta a legtöbb pontot, a Közepes csoportok közül a bajsai Fürge Ujjak kézimunkacsoport lett a győztes, a Kis csoportok közül pedig a szenttamási MME kiállítói kapták a legtöbb pontot.
Palatinus Aranka, a muzslyai Nők Klubjának elnöke kiemelte, igyekeztek minél több kiállítót toborozni, hogy több munkát, alkotást lássanak a Muzslyára látogatók. A muzslyaiak most voltak ötödik alkalommal a MIRK házigazdái, és házigazdaként kiállíthatták azokat a tárgyakat is, amelyeket más településre nehéz volna elszállítani.
A csókaiak 23 éve állandó résztvevői a MIRK-nek. Velük érkeznek a környező falvak magyar, szerb és szlovák nemzetiségű képviselői is. Márki Ilonka, a helybeli Nők Klubjának a tagja elmondta, volt, amikor 120-an mentek a MIRK-re, most hetvenen tudtak eljönni. Mint hangsúlyozta, nagyon örülnek az asszonyok a rendezvénynek, mert megmutathatják a téli munkájuknak az eredményét.
Az idei MIRK az utóbbi évek legtömegesebb rendezvénye volt, 1723 kiállítóval és több mint hatezer kiállítási darabbal. Telečki Elvira, a MIRK elnöke elégedett az idei rendezvény látogatottságával, amelyen ötvennégy egyesület vett részt, többségben Vajdaságból, de Szerbia más tájairól és külföldről is érkeztek kiállítók.
Még nincs eldöntve, hogy hol lesz a 47. MIRK. Két helyszín: Belgrád vagy Telecska közül választ majd az egyesület elnöksége.