2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Egy újabb Nemes-fém

Nem tévedett Sreten Damjanović, a szerb birkózóválogatott edzője, amikor a magyarkanizsai felkészülés során azt mondta: Szerbiának most olyan generációja van, amely minden világversenyre éremesélyesként utazik el. Két és fél héttel korábban a zentai Nemes Viktor, a szabadkai Davor Štefanek és a nagybecskereki Aleksandar Maksimović Rigában állhatott fel a felnőtt Európa-bajnokságon a dobogó második fokára, szerdán pedig Nemes Viktor testvére, Nemes Máté szerzett bronzérmet a bulgáriai Rusze városában megrendezett U23-as Európa-bajnokságon.

A nagybecskereki Proleter Birkózóklub tagja a 66 kilogrammosok között a selejtezőben nagyon simán, 9:0-ra nyert a litván Kristupas Sleiva ellen, majd egy férfias küzdelem során az ukrán Parviz Naszibovot győzte le 5:4-re. A negyeddöntőben Tornike Jangvadze már nagy falatnak bizonyult, de mivel a grúz a döntőig menetelt (ahol aztán a lengyel Bernatektől kapott ki 8:0-ra), így Nemes a vigaszágon folytathatta. És folytatta, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen előbb a francia Hrachia Malhasian ellen nyert 8:0-ra, majd a harmadik helyért megrendezett mérkőzésen – esélyt sem adva – a bolgár Szimeon Fathi Daruist 6:0-ra győzte le, s ezzel megszerezte a bronzérmet.

Szerdán a szerb állampolgárságot nemrég megkapó Nikolaj Dobrev is a harmadik helyért birkózott a 85 kilogrammosok között, a svéd Kristoffer Zakarias Berg azonban 8:0-ra nyert ellene, így Dobrevnek meg kellett elégednie az ötödik hellyel. Az aranyérem ebben a súlycsoportban a magyarországi Szilvássy Erik nyakába került, aki a bolgár Danielov Dimitrov ellen nyert a döntőben 8:0-ra.

Kedden a zentai Nagy Tamás az 59 kilogrammosok között a hetedik helyet szerezte meg. Nagy a nyolcaddöntőben 8:0-ra nyert a lengyel Przemyslaw Piatek ellen, a negyeddöntőben pedig ugyanilyen arányú vereséget szenvedett az orosz Szergej Emelintől. Emelin utána megnyerte az Európa-bajnokságot. A zentai versenyző a vigaszágon próbálkozhatott, de mivel 10:2-re veszített a grúz Kvicsa Csitavától, így nem léphetett szőnyegre a bronzmérkőzésen, s hetedik lett.

A 75 kilogrammosok között a magyarországi Lévai Zoltán bronzérmes lett, miután a harmadik helyért megrendezett találkozón 8:0-ra nyert az olasz Luca Dariozzi ellen.