2024. március 29., péntek

Tömegsírra bukkantak a Sínai-félsziget északi részén

Több mint száz egyenruhás ember holttestére bukkantak a Sínai-félsziget északi részén, Egyiptomban egy tömegsírban - közölte a Maan palesztin központi hivatalos hírügynökség. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint vélhetően az Iszlám Államhoz kötődő szélsőséges fegyveresek maradványairól van szó.

A tömegsírt kedden fedezték fel egy Rafahtól délre fekvő falu lakosai a Gázai övezet határán. Egy homokba ásott gödörből terepszínű egyenruhát viselő több tucat ember holtteste került elő. Egyelőre nem lehet tudni a pontos számukat, mivel a holttestek egy részét darabokban temették el.


Az orosz hírügynökség "egyiptomi fegyveresekre" hivatkozva tudni véli, hogy a tömegsírban nyugvó halottak az Anszár Bajt al-Makdisz (Jeruzsálem hívei) nevű helyi radikális csoport tagjai voltak, akiket az elmúlt három nap során az egyiptomi katonák öltek meg harcokban. Az Anszár Bajt al-Makdisz az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek fogadott hűséget.

Egyiptom hadserege a múlt hét óta szüntelenül csapásokat mér a szélsőségesek csoportosulásaira a félszigeten, miután ez utóbbiak március 19-én 15 rendőrrel végeztek a sivatagi régióban fekvő el-Arís város egyik ellenőrzőpontjánál.

Múlt pénteken az egyiptomi légierő eddig soha nem látott mértékű bombázást hajtott végre a félszigeten. A harci repülőgépek és helikopterek több száz csapást mértek a radikálisokra, továbbá szállító járműveikre, hadianyag- és fegyverraktáraikra.

A rendelkezésre álló információk szerint csak a múlt hét óta mintegy 200 dzsihadistát öltek meg a terrorellenes művelet során.