2024. március 28., csütörtök

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött Indiával az Európai Unió

Stratégiai partnerségi menetrendet fogadtak el Brüsszelben az Európai Unió és India közötti 13. csúcsértekezleten, amelyen az uniós központi intézmények vezetői mellett Narendra Modi indiai miniszterelnök vett részt.

Az Európai Tanács közleménye szerint az öt évre szóló közös menetrend megerősíti az uniós országok és India közötti együttműködést, amely kiterjed a kül- és biztonságpolitika, a gazdaság, a kereskedelem, a hosszú távú beruházások területére, valamint a globális problémák együttes kezelésére is.

A megbeszélésen - amelyen az EU-t Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos képviselte - egyebek között a szabadkereskedelmi megállapodásról (FTA) szóló tárgyalások felélénkítését tűzték ki célul.
A tanácsi nyilatkozat szerint az Európai Unió és India úgy döntött, hogy fokozza együttműködését az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ezért nyilatkozatot fogadtak el a tiszta energiaforrások használatáról.

A tárgyalások egyik fontos témája volt a migráció kérdése, amellyel kapcsolatban közös ütemtervet készítettek elő. Megállapodtak abban is, hogy fokozzák az együttműködésüket a terrorizmus, a szélsőségeses nézeteket valló csoportok és a radikalizálódás elleni küzdelem területén.

A csúcstalálkozón az Európai Beruházási Bank (EIB) nagyobb hitelekre lehetőséget adó megállapodást írt alá Indiával, valamint bejelentették, hogy a bank regionális irodát nyit Indiában. Aláírták azt a szerződést is, amelynek keretében az EIB segíti az első metróvonal megépítését India legnépesebb, Uttar Prades államának fővárosában, Lakhnauban. Rekordnagyságú befektetésről van szó, most a hosszú lejáratú, 450 millió eurós (mintegy 139, 5 milliárd forintos) hitelszerződés első, 200 millió eurós részletének folyósításáról döntöttek.

Az indiai miniszterelnök Brüsszelbe érkezését követően ellátogatott a múlt héten elkövetett terrortámadások egyik helyszínére, az uniós parlament közelében található Maelbeek metrómegállóhoz, ahol lerótta kegyeletét az áldozatok emléke előtt. A kettős merénylet áldozatai között volt egy 31 éves indiai állampolgárságú férfi is.

Narendra Modi egynapos brüsszeli látogatásán találkozott Charles Michel belga miniszterelnökkel, megbeszéléseik középpontjában a terrorizmus elleni küzdelem állt.