2024. április 25., csütörtök

SZHP vs. DP

Ki szerepel és ki szerepelhetne többet a médiában?

Vádaskodásokkal és ígérgetésekkel folyik a kampány. A Szerb Haladó Párt minden alkalmat kihasznál arra, hogy felhívja a polgárok figyelmét az eddig elért eredményekre, hangoztatva, hogy csak ők tudnak hozzájárulni az ország fellendítéséhez, a Demokrata Párt azonban ellenfelei hibáit hangsúlyozza, és a Vajdaságban elért eredményekre hívja fel a figyelmet.  

Zorana Mihajlović közlekedési és építésügyi miniszter, az SZHP alelnöke arra hívta fel a polgárok figyelmét, szavazzanak rájuk, ha azt szeretnék, hogy megépüljön a keleti közúti folyosó, amit egyesek már húsz éve ígérgetnek. Mint mondta, az előttünk álló hónapokban dolgozzák majd ki a szükséges tervdokumentációkat, hogy meglássák, pontosan mennyi pénzre is van szükség az építkezéshez. Emlékeztetett, ez év végéig elkészül a 10-es közúti folyosó, és a 11-es közúti folyosót is jövőre már használni lehet.

Nebojša Stefanović belügyminiszter, szintén az SZHP tisztségviselője közben kiemelte, nem élvezhet senki védelmet, amennyiben nőt bántalmaz. Mint mondta, a családon belüli erőszak ellen zéró toleranciát kell alkalmazni, amire ők már megtalálták a megoldást, csupán a családról és a rendőrségről szóló törvényt kell módosítani.

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke közben borászokat és szőlőtermelőket látogatott meg, ahol arra hívta fel a figyelmet: amennyiben a DP kerül hatalomra, mindent megtesz azért, hogy az ország területén minden szőlősgazda és borász ugyanolyan feltételekkel rendelkezzen, mint amilyen támogatást ad a tartomány a vajdasági borászoknak és szőlészeknek.

A DP panaszt emelt az elektronikus média regulációs testületénél (REM), hogy az SZHP bitorolja a médiateret. Aleksandra Jerkov, a DP parlamenti képviselője rámutatott, hogy a miniszterek és minden pozícióban levő SZHP-tag a médiaszereplését kampánypromócióra használja. Erre reagálva, az SZHP közölte, hogy valóban többet kellene szerepelnie a DP-nek a médiában, de Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke és a volt „régi-új DP-hatalom alatt még ekkora médiaszabadság sem létezett, sőt a vajdasági médiumok a mai napig nem merik leközölni a tartományi hatalom visszaéléseit”.

Közben mindkét fél a választók józanságában bízik.