2024. április 25., csütörtök

Választási megfigyelés mobillal

Egy ingyenes alkalmazás segítségével bárki rögzítheti az észlelt szabálytalanságokat

Szerbia polgárai egy mobilkészülékes alkalmazás segítségével végigkísérhetik a teljes választási folyamatot, sőt rajta keresztül jelenthetik is az észlelt szabálytalanságokat. A Választási megfigyelő (Posmatrač izbora) elnevezésű szoftvert a héten mutatták be Belgrádban.

– A szoftvernek köszönhetően a lakosság könnyebben és jobban követheti nyomon a választásokat és a politikai pártok, aktivisták tevékenységét. Ennek az a célja, hogy a kampány minél átláthatóbb legyen – tudtuk meg Aleksandar Đekićtől, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet elnökétől, aki egyike volt azoknak, akik a szoftvert bemutatták a nagyközönségnek. Đekić azt reméli, hogy emiatt a politikusok a kampányköltségekről szóló pénzügyi jelentéseket is gondosabban készítik majd el, mert a választási kampányban kifejtett tevékenységük szoftveres követésével könnyűszerrel le lehet majd ellenőrizni a benyújtott pénzügyi jelentések hitelességét.

Dragan Dobrašinović, a közpénzek költésének felügyeletét végző koalíció elnöke azt emelte ki, hogy az alkalmazás nagy előrelépés a polgároknak a választási kampányban való aktív részvételét illetően, akik ily módon szemmel tarthatják és jelenthetik a szabálytalanságokat.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija programigazgatója a 2012-es és a 2014-es választási kampány monitoringjának az eredményeiről szólva elmondta, hogy azok az állami szervek, amelyek ezt a feladatot kellene hogy ellássák, nem képesek maradéktalanul eleget tenni ennek az elvárásoknak, ezért is lesz jó az, ha többen is rajta tartják a szemüket a kampányeseményeken.

A Választási megfigyelő elnevezésű szoftvert tartalmazó projektumban 30 szervezet vesz részt az egész ország területéről. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Store-ról. Az applikációban a telefon tulajdonosa kiválasztja az észlelt választási aktivitást, az aktivált GPS-szel meghatározza a pontos helyszínt, és fényképezéssel vagy filmezéssel rögzíti az eseményt. Az információ névtelenül érkezik meg a szerverre.

Az adatfeldolgozás után a leírást is tartalmazó fényképek megjelennek egy országos térképen, amely a www.posmatrac-izbora.rs honlapon tekinthető meg. A szabálytalanságokat a projektum résztvevői továbbítani fogják az illetékes szervekhez, a multimédiás tartalmakat pedig átadják a korrupcióellenes ügynökségnek.