2024. március 29., péntek

Négy hete csak drágul az üzemanyag

Be kellene vezetni az egységes árakat a töltőállomásokon

A gépkocsi-tulajdonosok már négy hete egyre magasabb üzemanyagárakkal szembesülnek a töltőállomásokon. Ez alatt az idő alatt a benzin literje 5, a dízel pedig 6 dinárral drágult meg. A hónap elején a BMB 95-ös benzin literje 124 dinárba került, tíz nappal ezelőtt még 127 dinár volt, hétfőn pedig már 129 dinárért juthatott hozzá a gépkocsivezető. A dízel még nagyobb arányban drágult, literje a hónap elején 128 dinár volt, majd másfél hét alatt 3-4 dinárral emelkedett az ára.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajtársaságok Egyesületének munkatársa kifejtette, hogy a kereskedők a nemzetközi piaccal párhuzamosan emelik az üzemanyag árát.
– A nemzetközi piacon növekedett az üzemanyag irányadó ára, a kőolaj értéke pedig február eleje óta emelkedik. A fogyasztók a legnagyobb ármozgásokat az utóbbi két héten érzékelték, egy liter üzemanyag esetében 3 dináros emelkedést is észleltek – mondta Mićović.
A viszonteladók amint eladták az olcsó kőolajkészleteket, növelték az árakat. Az újév tájékán olcsón beszerzett kőolajnak viszont nem csökkentették az árát, mivel időközben az állam január 1-jén megnövelte a benzinre és a dízelre kiszabott jövedéki adót.
– A kereskedőknek az a szokása, hogy amikor a világpiacon a kőolajszármazékok ára emelkedik, ők is emelik az árakat a töltőállomásokon. Amikor csökkennek az árak, akkor viszont a kereskedők nem állítják vissza az árakat. Szerbiában be kellene vezetni az egységes üzemanyagárakat a töltőállomásokon, hiszen ez már egy ideje így működik egyes régióbeli országokban – magyarázta Boban Atanacković, a Nafta a.d. munkatársa.