2024. április 19., péntek

Olcsóbb búza, olcsóbb liszt

Több mint ötvenezer tonna búzát dolgozott föl a zentai Žitopromet – Az idén sincs kilátás jó árra

Az EUROCORP cégcsoporthoz tartozó mind a négy vállalat: a Žitopromet Rt., a Sentapromet Rt., az AGER Gyála Mezőgazdasági Birtok és az EUROCORP anyavállalat is pozitív pénzügyi mérleggel zárta a 2015-ös esztendőt. A cégcsoport igazgatóbizottságának elnöke, Predrag Đurović a tavalyi év eredményeiről és az idei tervekről szólva elmondta, hogy a piac beszűkülése és a gazdasági nehézségek ellenére a cégcsoportnak összesen 44 millió euró bevétele volt, amelyből 2,8 millió euró a tiszta jövedelem.

Predrag Đurović (Gergely Árpád felvétele)

Predrag Đurović (Gergely Árpád felvétele)

– A Žitopromet keretében levő tésztagyárban a 2014-ben megkezdett nagyszabású beruházásokat, az új gépsorok üzembeállítását tavaly ilyen tájban fejeztük be, és a második félévtől már mutatkoztak a korszerűsítés első eredményei. A Žitoprometnak 16,5 millió euró forgalma volt, ebből a nettó bevétel valamivel több mint félmillió euró. A Sentapromet bonyolította le a legnagyobb kereskedést, a forgalom elérte a 22 millió eurót, a megmaradt bevétel 420 000 euró. Az EUROCORP anyavállalat 5,6 millió eurót forgalmazott 1,78 millió euró haszonnal. A gyálai birtok földjeit kiadtuk bérbe, ebből és egyéb bevételekből 23 000 euró haszon keletkezett.

Örvendetes tény, hogy a növekvő konkurencia, az élelmiszerpiacon jelen lévő szürkegazdaság ellenére a Žitopromet az előző évi szinten tudta tartani a termelését. A tradicionális partnereinktől felvásárolt búzából 57 000 tonnát dolgoztunk fel; őrlemények, liszt, tésztafélék, valamint kenyér és egyéb pékáru formájában vittünk ki a piacra. A tésztagyár két új vonala a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő termékeket állít elő. Tésztafélékből több mint 6000 tonnát sikerült értékesíteni, a mennyiség fele külföldön, főleg a volt jugoszláv tagköztársaságokban talált gazdára, de például hetente egy-egy nyerges vontató tésztát szállítunk Svédországba is. Már a közeljövőben nyolc új, magas minőségű tojásos tésztafajtát dobunk piacra.

A Sentapromet üzlethálózata folyamatosan bővül, új boltok nyíltak a községünkben, valamint Csóka, Magyarkanizsa és Nagykikinda községekben. A korábban bérelt üzleteket, 17 boltot megvásároltunk. Emellett öt új boltot sikerült megnyitni, amivel tovább szélesedett a kiskereskedelmi hálózatunk. Idén még hét új boltot tervezünk megnyitni.

Az EUROCORP cégcsoportban az alkalmazottak száma 2010 óta gyakorlatilag megduplázódott, a korábbi 360 főről 700 fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma. Minden dolgozó hónapról hónapra megkapja a fizetését, és az állam iránti járulékokat is törlesztjük. A Žitoprometban elértük a munkafeladatok lefedéséhez szükséges optimális munkaerőlétszámot, ami jelen pillanatban 190 foglalkoztatottat jelent.

Az év eleje óta folyamatosan csökkent a búza ára, a korábbi évektől eltérően azoknak a termelőknek, akik búzájukat csak tárolásra adták át, arra számítva, hogy majd jobb árat tudnak elérni a téli hónapokban, most csalódniuk kellett. Aratáskor forgalmi adóval együtt még 17 dinár volt a kenyérgabona ára, napjainkra ez az ár kevesebb mint 16 dinár. A tárolási költségeket, a havi 0,8 százalékot is figyelembe véve nem volt érdemes várni az eladással. Hogy aratáskor milyen ára lesz a búzának, azt nehéz megjósolni. Az előző évihez képest nagyobb területet vetettek be a gazdák búzával, a vetés jól telelt, és szépen fejlett, jó termés ígérkezik, ami tovább gyengítheti a kenyérgabona piaci értékét. Átlagos termés esetén is több mint 70 000 tonna búzára számíthatunk, de akár a százezer tonnás tárolási kapacitásokat is túlszárnyalhatjuk.

Az olcsó búza a feldolgozóiparnak sem kedvez, a Žitopromet termékei, a liszt ára is csökkent. A kenyérliszt nagykereskedelmi ára mindössze 20 dinár kilónként, aminek viszont a pékek örülhetnek a legjobban – mondta az elmúlt gazdasági évet értékelve Predrag Đurović.