2024. április 20., szombat

Szabad-e locsolni?

Locsolás Topolyán (Benedek Miklós felvétele)

Locsolás Topolyán (Benedek Miklós felvétele)

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ méltán ismert csoportja, a Cirkalom táncegyüttes férfitagjai a több éves hagyományoknak megfelelően az idén húsvéthétfőn is meglátogatták az együttes korábbi és jelenlegi női tagjait.

A fiúk kora reggel útnak indultak, hogy kishegyesi tagjaikat is megöntözzék, majd Topolyán folytatták a portyát, ahol lovas kocsin, énekelve pásztázták az utcákat. A fiúk minden évben új locsolóverssel igyekeznek enyhíteni a hölgyek szívén, és ezt a verset a reggeli készülődés alkalmával formálják, alakítják. Az idei vers ekképpen hangzott:

Korán jött idén a húsvét,

Hűti dér a piát,

Siettünk, ahogy csak tudtunk,

Hátha kapunk... Italt.

A KISHEGYESI TŰZOLTÓK IS LOCSOLTAK

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület 2010 óta rendszeresen megszervezi a húsvéti locsolkodást. Ez a népszerű hagyomány az idén sem maradt el, az önkéntes tűzoltók tegnap körbejárták a tűzoltófeleségeket, barátnőket. Amint megtudtuk, a locsolást most is kellő szakértelemmel és felszereléssel végezték: kézi fecskedővel, vödörrel és tűzoltókamionnal. A hölgyek egy része viharkabátban várta a locsolkodókat, de ez sem akadályozta meg, hogy bőrig ázzanak. A locsolkodás mellett az önkéntes tűzoltók az idén is részt vettek a szent sír őrzésében. Ez a tevékenységük is hagyományos, így a XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat cserkészeivel közösen vigyázták Jézus sírját a Szent Anna-templomban. A díszőrséget követően részt vettek a húsvéti vigílián.

Nyitókép: Locsolás Topolyán (Benedek Miklós felvétele)