2024. április 19., péntek

Ócskavasba kerül a nagybecskereki sörfőzde?

A csődeljárás alatt álló nagybecskereki sörgyár (ZIP) felszerelése egyelőre nem talált gazdára: vagyonuk tegnapi árverezésén ugyanis egyetlen érdeklődő volt, Petar Stanojević a Sremska Mitrovica-i Jost cég képviselője a 112 millió dináros kezdőár helyett mindössze 28,2 millió dinárt kínált fel a gyár felszereléséért.

A sörfőzde: Rézedények és a brácsi márvány (Kecskés István felvétele)

A sörfőzde: Rézedények és a brácsi márvány (Kecskés István felvétele)

Mivel a felkínált összeg kisebb a felbecsült érték felénél, így az esetleges eladás előtt még ki kell kérni erről a hitelezők véleményét. A nagybecskereki sörgyár nagykikindai lerakatáért, (amelyet 11,5 millió dináros kezdőáron hirdettek meg) úgyszintén a jóval a felbecsült ár alatt tettek ajánlatot, úgyhogy az sem talált vevőre. 

Dragan Božić csődeljárási igazgató szerint a hitelezők bizottsága rövid időn belül annak ellenére is meghozza a döntést a felkínált ajánlatokról, hogy semmilyen törvényes határidő nem sürgeti arra. A tegnapi árverezést a sörgyár portásfülkéjében bonyolították le. A másik érdekessége az eseménynek pedig az, hogy a Jost cég hulladékfelvásárlással foglalkozik.

Tíz éve, hogy leállt a 270 éves nagybecskereki sörgyár. Újraindítására semmi esély nem maradt. Civil kezdeményezésre Sörmúzeumot szeretnének létrehozni a sörfőzdében. Vojislav Cvejić, az Urbani Forum polgári társulás elnöke szerint egy ilyen létesítmény nagyon fontos lenne Nagybecskerek számára, hiszen a város a Sörnapjairól ismert. Felmérték a helyzetet a sörfőzdében, és megállapították, hogy megvan hozzá a szükséges felszerelés. A helység kimondottan attraktív. Ott van a négy rézkazán és a többi felszerelés, az épület belseje pedig brácsi márvánnyal van beborítva. A gond az, hogy csak maga az épület van a város tulajdonában, a felszerelés a hitelezőké.

A leendő Sörmúzeumot a gyár egyik legrégibb részlegében lehetne létrehozni. Mint ahogy Dragan Somborski gépészmérnök, a sörgyár egykori dolgozója elmondta, az 1958-ból származó sörfőzde a ma már ritkaságnak számító rézedényeiről volt híres. Abban az időben, amikor megvásárolták és felszerelték, csúcstechnológiát jelentett. A Ziman a sörgyártási felszerelés terén az volt, ami manapság a Mercedes az autóiparban. Félő, hogy most a rosszvasba kerül.