2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – SZERB VÁLOGATOTT

Kolarov ballábas szabadrúgása diadalt ért Tallinnban

Szerbia férfilabdarúgó-válogatottja 1:0-s győzelmet aratott Észtország ellen a tallinni A. Le Coq Arénában, amivel egy kicsit sikerült lenyugtatnia a nemzeti csapat körül az utóbbi időben ismét felkavart állóvizet.

A győzelmet Aleksandar Kolarov hajrában lőtt szabadrúgásgóljával szerezte meg a szerb csapat, amely valamivel korábban is a kapuba talált, de akkor a bírók nem adták meg a gólt.
Az első félidő nem hozott túl sok izgalmat, a vendégcsapatnál volt többet a labda, sokkal többet is passzoltak, de a mezőnyfölény helyzetekben nem domborodott ki. Mindkét csapatnak két veszélyesebb lövése volt, Zenjov és Teniste próbálkozását Stojković, Mitrović lehetőségét Aksalu védte.

A második játékrészt nagyobb tempóban kezdte a szerb csapat, az észtek a kontratámadásaik sikerességében reménykedtek. Hiábavaló volt azonban ismét a mezőnyfölény, habár Mitrović ebben az időszakban is próbálkozott, az első egyórában nem született gól. Negyedórával később Ivanović közelről betalált az észt kapuba, a partjelző azonban kezezést jelzett, amiért az északír játékvezető nem adta meg a találatot – a visszajátszások alapján látható volt, hogy hibás döntést hoztak a bírók, Ljajić remek beívelését Rajković tette testtel a Chelsea védője elé, aki a kapus lába közt passzolt a hálóba. Pár perccel később, a 81. minutumban azonban már a sípmester sem menthette meg a hazaiakat, Kolarov kiválóan eltalált szabadrúgásgóljával megszerezte a vezetést Szerbia. A Manchester City balhátvédje bal lábbal, 20 méterről tekerte el a jobb kapufa mellett a labdát, Aksalu csak beleérni tudott, hárítani nem.

Közepes iramú, hibákkal tarkított mérkőzést játszottak a felek Tallinnban, amelyen nagyrészt a szerbek akarata érvényesült. Az észtek inkább a védekezésre koncentráltak a rendkívül barátságos hangulatú meccsen – mindössze egy sárga lapot osztott ki Hunter játékvezető –, ennek ellenére néhányszor sikerült zavarba hozni őket, s végül diadallal zárni a balti kirándulást. Radovan Ćurčić irányítása alatt ez volt a válogatott 11. meccse, hat vereség mellett ötödik sikerét aratta kezei alatt a csapat.

Szerbia három vereség (Portugália ellen 1:2, Csehország ellen 1:4, Lengyelország ellen 0:1) után tudott nyerni újra, ami akár lendületet is adhat az őszi világbajnoki selejtezősorozathoz.

Észtország–Szerbia 0:1 (0:0)

A. Le Coq Aréna, Tallinn, 2858 néző, vezette: Hunter (északír). Góllövők: Kolarov a 81. percben.

Észtország: Aksalu, Teniste (Kams, 60.), Baranov, Jääger, Pikk, Mets, Zenjov (Gussev, 82.), Antonov (Sappinen, 86.), Vassiljev, Kallaste (Puri, 46.), Anier.
Szerbia: Stojković, Ivanović, Ni. Maksimović (Spajić, 46.), Rajković, Kolarov, Milivojević (Ne. Maksimović, 82.), Matić (Brašanac, 64.), Ljajić, Tošić (Sulejmani, 87.), Kostić (Đuričić, 75.), Mitrović (Stojiljković, 90+1.).