2024. április 23., kedd

Kiengedték a börtönből a gádori gazdákat

Az apatini Szabálysértési Bíróság döntése mentén szabadon távozhatott a börtönből az öt gádori földműves, akiket tíz nappal ezelőtt 30 nap börtönbüntetésre ítélt ugyanez a bíróság.

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság pénteki döntése mentén az apatini Szabálysértési Bíróság tegnap kezdte meg újratárgyalni a gazdák ügyét. A tárgyalás délután 14 órakor kezdődött és hajnali fél kettőkor fejeződött a termelők korábbi börtönbüntetésének felfüggesztésével. A gazdák ügyvédjei szerint az apatini bíróságnak azonnal fel kellett volna függeszteni a börtönbüntetést, hiszen a Fellebbviteli Bíróság semmisnek nyilvánította a korábbi döntést és az ügy újratárgyalását rendelte el, ez pedig magába foglalja a fegyházelzárásra vonatkozó döntés megsemmisítését. Az apatini Szabálysértési Bíróság megsértette a gazdák emberi jogait, húzta alá Branimir Mitrović védőügyvéd.
Az öt földművest március elején azért tartóztatták le, mert 26 napon át a gádori földeken „járőröztek” és nem engedték a földek közelébe az általuk bitorlónak nevezett nagygazda munkásait. A Vajdasági Rádió és Televízió jelentése szerint az apatini Szabálysértési Bíróság a napokban hozhat ismét döntést az ügyben.