2024. április 25., csütörtök

Nehéz menet vár Szerbiára

Az uniós normáknak megfelelően legalább 90 napi üzemanyagot kellene felhalmozni, de csak kilenc napra van elegendő

Komoly problémákkal szembesülhet Szerbia az EU-csatlakozási folyamatok során az energiaügyi fejezetek megnyitásakor. A múlt hét és az azt megelőző időszak kellemetlenségei mellett az országnak igen komoly elvárásoknak kell majd eleget tennie. Egyik közülük az, hogy legalább 90 napra elegendő üzemanyagot kell felhalmoznia egy esetleges válság idejére.

A németországi kőolajtárolási ügynökség becslései szerint az országnak csupán kilenc napra elegendő a felhalmozott üzemanyaga.

A német ügynökség a Szerbiai Gazdasági Szenátussal és a Szerbiai Gazdasági Kamarával megejtett egyeztetésén kifejtette, Szerbia most kaphat az alkalmon és eleget tehet ennek az elvárásnak, lévén hogy alacsony a kőolaj ára.

Thomas Kahl, az ügynökség munkatársa a jelenlévő szervezeteknek elmondta, a szerbiai energiaügyi tárca és az illetékes ügynökségek már kapcsolatba léptek Németországgal ez ügyben, ami szinte kötelező is, ha az ország teljes értékű uniós tag kíván lenni.

– Szerbia már megtette az első lépéseket ebbe az irányba, viszont rengeteg még a tennivaló annak érdekében, hogy minden előírásnak megfeleljen. A tartalékok feltöltése jelenleg volna a legideálisabb, a kedvezményes árak miatt. Ha értesüléseim helytállóak, Szerbia most olyan szállítmányokat vásárolhatna, amiket megadóztatnak. Talán jobb lenne erről is egyeztetni az EU-s tagállamokkal, amelyek járulék nélkül vásárolták az üzemanyagot – mutatott rá a szakember.

Walter Domhoff, a Németországi Energiaügyi Vállalatok Egyesületének képviselője is ugyanerre mutatott rá.
Mint kifejtette, Brüsszel nem parancsolni kíván ezekkel az előírásokkal, csupán egy követendő út körvanalait igyekszik kirajzolni.
Ezek az előírások – mint Domhoff elárulta – jó irányba vezetnek, viszont ahhoz, hogy csakugyan jobb irányba tereljék az energiaügyet, nélkülözhetetlen a szaktudás, valamint a megfelelő egyesületek és a szuverén tagállamok kormányai közötti együttműködés.

Végül arra is rámutatott, hogy a klasszikus energiaforrásokat az EU lassan, de biztosan lecseréli a megújuló energiaforrásokra.